Vind ons op

Zita

Darmmicrobiota en het immuunsysteem, twee handen op één buik

Lifestyle

Darmmicrobiota en het immuunsysteem, twee handen op één buik

Heel wat studies hebben al het verband aangetoond tussen de microbiota in onze darmen en het immuunsysteem. Een goede reden om voor je darmmicrobiota te zorgen.

Darmmicrobiota, dat zijn alle micro-organismen die in onze dunne en dikke darm leven. Er zijn er miljarden! Een goed gebalanceerde darmmicrobiota bevat zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Dit evenwicht is essentieel. Tal van wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat een onevenwichtige darmmicrobiota kan leiden tot het prikkelbare darmsyndroom, diabetes en hart- en vaatziekten.

Een gebalanceerde microbiota speelt een belangrijke rol in de goede werking van het menselijk lichaam, en dan vooral het immuunsysteem. Bepaalde bacteriën in de microbiota verhinderen immers dat ziekteverwekkende soorten van buitenaf het spijsverteringsstelsel koloniseren. Je darmmicrobiota verzorgen door een gezonde voeding en levensstijl is essentieel voor een goede gezondheid.

Microbiota, bondgenoot van je immuniteit

De darmflora is dus een bondgenoot voor onze immuniteit en een echte sleutel tot ons welzijn. Meer dan 60% van onze immuuncellen bevindt zich namelijk in de darmen. Het evenwicht en de integriteit van de darmmicrobiota beschermen, is van cruciaal belang om ons lichaam een goede immuunafweer te geven. Probiotica kunnen bijdragen tot dit evenwicht. Dit zijn levende micro-organismen die, als ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, positieve effecten hebben op de gezondheid door de barrièrewerking van de darmmicrobiota te versterken. Ze helpen de microbiota weer in evenwicht te brengen, verbeteren de transit en de darmabsorptie, en versterken ook ons immuunsysteem.

Probiotica zitten in bepaalde voedingsmiddelen zoals yoghurt, gefermenteerde melk en zuurkool. Goed nieuws als je niet van zuurkool houdt: je kan ze ook innemen in de vorm van voedingssupplementen. Bovendien hebben verschillende klinische studies aangetoond dat de interactie tussen probiotica en het immuunsysteem niet beperkt blijft tot het spijsverteringsstelsel. Ze stimuleren ook de productie van antilichamen in andere delen van het lichaam, waaronder het ademhalingsstelsel.

Zorg dus goed voor je darmmicrobiota, het is een echte soldaat voor je immuunsysteem!

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/darmmicrobiota-en-het-immuunsysteem-twee-handen-op-een-buik

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top