Vind ons op

Zita

Blue Monday? Twee op de drie Belgen voelen passie voor hun job

Lifestyle

Blue Monday? Twee op de drie Belgen voelen passie voor hun job

Het is vandaag Blue Monday, maar gelukkig toont internationaal onderzoek van hr-dienstenleverancier SD Worx aan dat Belgen, samen met Nederlanders, hun job graag doen. 2 op de 3 Belgen voelen wekelijks passie voor hun werk, en 7 op de 10 werknemers ervaren hun job wekelijks als zinvol en nuttig. Meer dan 1 op de 5 Belgische werknemers vindt dat zelfs dagelijks. Enkel buurland Nederland doet (nipt) beter.

7 op de 10 werknemers geeft aan minstens wekelijks fier te zijn op de job die ze doen en het werk dat ze afleveren. Dat valt onder andere te verklaren door de verbondenheid die werknemers hebben met hun job, hun omgeving en de organisatie. Daarmee scoren we beter dan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koningkrijk. Nederlanders zijn nog iets trotser, met 77,3% van de werknemers die wekelijks fier zijn op hun job.

Dezelfde tendens zet zich door bij de vraag of werknemers hun werk zinvol en nuttig vinden. Iets meer dan 1 op de 5 Belgische werknemers geeft aan dit dagelijks te vinden. 7 op de 10 Belgen vinden dit wekelijks of meer.

Hogere mentale belasting

Hoewel deze onderzoeksresultaten voor jobtevredenheid positief zijn, komen er ook aspecten bovendrijven waar Belgische werkgevers best voor op hun hoede zijn. Zo scoren Belgen net onder het gemiddelde als het aankomt op de energie die ze op de werkvloer hebben. 55 procent zegt zich minstens een keer per week energiek te voelen, voor slechts 8 procent is dit dagelijks het geval.

Die tendens zet zich ook door in het cijfermateriaal over de belastingsgraad op de werkvloer. 41 procent van de Belgische bedienden ervaren hun job wekelijks als mentaal zwaar. Voor 8 procent is dit dagelijks het geval. In die optiek scoren we als Belgen het minst goed, in vergelijking met onze buurlanden. Voor 27 procent is het werk ook wekelijks fysiek vermoeiend. 7 procent komt elke dag fysiek vermoeid thuis. Ook hier zitten Belgische werknemers, zij het met een fractie, boven het gemiddelde van de vijf Europese landen uit het onderzoek. Enkel Frankrijk scoort nog iets onder België.

2 op de 3 ervaren job elke week als hun passie

Toch is het positief om vast te stellen dat bijna 2 op de 3 Belgen wekelijks (63%) hun job met passie uitvoeren. Belgische werknemers halen daarmee de tweede plaats, en moeten nipt de duimen leggen aan buurland Nederland. Andere buurlanden zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijven we voor.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/blue-monday-twee-op-de-drie-belgen-voelen-passie-voor-hun-job

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top