HomeNieuwsLifestyleDankzij twee woorden kan je succesvoller worden

Dankzij twee woorden kan je succesvoller worden

Raar maar waar: door te veranderen hoe je praat, kan je succesvoller worden. Dat beweert Bernard Roth, een professor aan de Stanford University.

Wat is het geheim van een succesvol leven? Moet je altijd bij het krieken van de dag opstaan? Of je sociaal leven vaarwel zeggen, zodat je al je tijd kan besteden aan je carrière? Of heeft het toch te maken met je looks en sociale capaciteiten?

Dat kan, maar volgens Roth zit je woordenschat er ook voor iets tussen. Enkele woorden schrappen kan een wereld van verschil maken, schrijft hij in zijn boek ‘The Achievement Habit’. Dit zijn volgens hem de gemakkelijkste aanpassingen die het meeste succes hebben:

1. Vervang ‘maar’ door ‘en’

  • Hoe het niet moet: “Ik wil graag mee naar de cinema, maar ik heb nog veel werk.”
  • Hoe het wel moet: “Ik wil graag mee naar de cinema, én ik heb nog veel werk.”

“Als je het woord ‘maar’ gebruikt, veroorzaak je zelf een soort conflict, terwijl er in praktijk niets aan de hand is”, legt de professor uit. Je kan met andere woorden perfect mee gaan naar de film en je to-dolijst afwerken. Het komt er gewoon op neer dat je een goed compromis moet vinden.

“Door het woord ‘en’ te gebruiken, schiet je hersenpan zelf in gang en begin je automatisch na te denken hoe je de beide delen van de zin kan verenigen”, aldus Roth. Zo kan je later op de avond naar de bioscoop gaan, stel je de taken uit of vraag je enkele collega’s om hulp om je werk af te krijgen.

2. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’

  • Hoe het niet moet: “Ik moet vandaag nog naar de supermarkt.”
  • Hoe het wel moet: “Ik wil vandaag nog naar de supermarkt.”

Zeg je vaak dat je “iets moet doen”? Dan raadt Roth aan dat zinnetje te veranderen naar ik “wil” iets doen. “Deze oefening helpt mensen beseffen dat alles wat ze doen, zelfs de vervelende dingen, eigenlijk hun eigen keuze is”, schrijft hij.

In zijn boek geeft de bolleboos ook een voorbeeld. Roth had een student die een grondige hekel had aan zijn wiskundelessen. Pas nadat de jongen zijn examen had afgelegd, kwam hij tot het besef dat hij de lessen nodig had om te slagen. Afstuderen was hem veel meer waard dan af en toe tegen zijn zin in de les zitten.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels