HomeNieuwsLifestyleBont is uit de mode

Bont is uit de mode

“Madammen met een bontjas zijn gemeen.” Dierenrechtenorganisaties, veganisten en Urbanus weten het al langer, maar langzamerhand lijkt ook de modewereld te beseffen dat dieren niet moeten lijden voor de grillen van fashionista’s.

Een dikke week geleden maakte Noorwegen bekend dat het tegen 2025 alle pelsdierkwekerijen in het land wil sluiten. Dat is best opvallend, want een eeuw geleden was het Scandinavische land nog de grootste producent van vossenbont, goed voor 20.000 kwekerijen. Nu zijn dat er nog zo’n 200.

Pamela Anderson is boos

Met deze ambitieuze beslissing sluit Noorwegen zich aan bij het lijstje landen dat zich tegen bont keert, waartoe ook Nederland, Oostenrijk, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zich rekenen. Welk land niet tot dat clubje behoort? Je raadt het nooit: België. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft het stoppen van de kweek van nertsen voor bont wel op zijn to-dolijst van dit jaar gezet. Hij werd daartoe aangemoedigd door niemand minder dan Pamela Anderson. “Ik ben bezorgd dat er nog steeds geen wetsvoorstel is om deze wrede industrie te verbieden”, schreef de ‘Baywatch’-babe in een brief naar onze minister.

Hoe het ook zij, de beslissing van Noorwegen lijkt een weerspiegeling te zijn van een belangrijke trend in de modewereld. Zo kondigen steeds meer modehuizen aan om bont af te zweren. Het beroemde Italiaanse luxemerk Gucci deed dat nog vorig jaar in oktober, en eerder beslisten Michael Kors, Jimmy Choo, Ralph Lauren, Hugo Boss, Armani, Vivienne Westwood en Stella McCartney al om geen dierenpels meer te gebruiken. Ook ketens als H&M en Zara of webshops als The Outnet en Net-à-Porter dragen hun steentje bij door geen kledij met bont te verkopen.

In een niet zo ver verleden…

Een tijdje geleden zag het er nochtans niet zo rooskleurig uit. In 2010 hadden de catwalks van de Fashion Weeks meer weg van een dierentuin door alle modellen die paradeerden knuffelzachte dierenvellen. Anna Wintour, die al 25 jaar de hoofdredactrice is van de Amerikaanse editie van modebijbel Vogue en die je dus gerust de machtigste vrouw in de modewereld mag noemen, steekt haar liefde voor dode nerts niet onder stoelen of banken. Niet in de modeproducties, niet in het voorwoord van Vogue en al helemaal niet in haar eigen garderobe.

Nog belangrijker zijn misschien wel de vele sterren die zich blijven kleden met bont, denk maar aan Rihanna, Jennifer Lopez of de volledige Kardashian-clan. Zelfs Beyoncé heeft in het verleden al een flinke fashion faux pas gemaakt. Tijdens de eindejaarsfeesten van 2013 verkondigde Queen B trots dat ze als veganist door het leven wou gaan. Toen ze gehuld in een jas met vossenpels naar een veganistisch restaurant trok, werd ze dan ook duchtig op de vingers getikt door haar fans.

Dagen zonder vlees

Vanwaar komt nu dan toch die ommekeer? Volgens de CEO van Gucci Marco Bizzarri is er sprake van een soort mentaliteitswijziging. “Kleren met bont stroken niet langer met de ethiek van een jonge generatie”, verkondigde hij. Dat kan wel eens kloppen, want volgens onderzoeksbureauTaylor Nelson Sofres weigert tegenwoordig maar liefst 95% van alle Britten om dode nerts te dragen.

Ook in eigen land hebben we steeds meer aandacht voor dierenleed, kijk maar naar de vleesconsumptie. Per hoofd van de Belgische bevolking is dat met 16,7% afgenomen tussen 2012 en 2016. Volgens het Duitse onderzoeksbureau AMI daalt de vleesconsumptie zelfs in heel Europa. Iets minder sterk dan bij ons, maar toch.

Faux fur

Voor de modehuizen zelf is er nog een andere, belangrijke factor. Dankzij technologische ontwikkelingen kunnen ze ook kiezen voor goede alternatieven, zoals faux fur, het elegante woord voor nepbont. Het is dan ook geen verrassing dat merken en ketens massaal in zwijmel vallen voor deze trend.

Volgens de bontindustrie is nepbont echter minder ethisch dan the real deal. Zo beweert Mike Moser, hoofd van de British Fur Trade Association (BFTA), dat er bij het wassen van faux fur gemiddeld 1.900 kleine stukjes plastiek vrijkomen, die achteraf  in onze oceanen terechtkomen.

Daarnaast is hij ervan overtuigd dat nepbont al na één seizoen versleten is, waarna het op de storthoop eindigt. “Echt bont kan daarentegen zelfs gecomposteerd worden in de tuin”, aldus Moser. Die uitspraak is natuurlijk klinkklare nonsens. Pluizige dierenpelsen moeten natuurlijk ook behandeld worden met chemische producten, zodat ze niet beginnen rotten. Wie zich met andere wil hullen in een outfit van aaibaar materiaal, kiest dus toch best voor faux fur.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels