HomeNieuwsLifestyleBezoek eens een ajuinenfestival in Zwitserland

Bezoek eens een ajuinenfestival in Zwitserland

Ajuinenliefhebbers, opgelet. De Zwitserse stad Bern organiseert namelijk elk jaar in november een festival volledig geweid aan ajuinen. Boeren komen van overal om hun producten aan de man te brengen, wat resulteert in maar liefst 50 ton uien. 

Zibelemärit

De ajuinenmarkt of ‘Zibelemärit’ zoals ze in Zwitserland zeggen, is een eeuwenoud gebruik. Al sinds de middeleeuwen wordt de markt elke vierde maandag van november gehouden. Er zijn heel wat tradities die het ontstaan ervan verklaren. Misschien was het een reactie op de ‘Martini Market’, die alles verkocht, buiten ajuinen. Een andere verklaring is dat de ajuinenmarkt ontstond als een teken van dank jegens de stad Freiburg, die Bern hielp na de grote brand in 1405. Feit is dat het een evenement is voor jong en oud – mensen komen zelfs van buiten Zwitserland om het met eigen ogen te aanschouwen.

Ajuinenzwem

Natuurlijk is de ajuinenmarkt veel meer dan een markt op zich. De dag ervoor wordt er een ajuinenzwem georganiseerd, de dag zelf is het toegestaan om feestvierders met een rubberen hamer op het hoofd te slaan. Vergeet ook niet om de optocht te bezoeken als je altijd al eens mensen met uienhoofden wou spotten. De centrale gast is natuurlijk de ajuin, dus bedenk van tevoren alvast wat uigerechten en sla naar behoren in. Stinkende adem verzekerd!

Het bericht Bezoek eens een ajuinenfestival in Zwitserland verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels