HomeNieuwsLifestyleAls mannen minder verdienen dan hun vrouw, zwijgt iedereen in alle talen

Als mannen minder verdienen dan hun vrouw, zwijgt iedereen in alle talen

Het is een taboe om u tegen zeggen: als mannen niet de kostwinner in huis zijn, doen ze er het zwijgen toe. Ze gaan hun eigen loon ook overschatten, terwijl hun vrouw net zal zeggen dat ze minder verdient dan ze in werkelijkheid doet.

Mensen doen er over het algemeen het zwijgen toe als het over loon en verdienen gaat. Vooral als mannen minder verdienen dan hun vrouw, wordt er vaak een leugentje om bestwil gebruikt. Een Amerikaans volkstellingbureau US Census vroeg daarom aan meer dan 100.000 koppels hoeveel ze verdienen. Dat antwoord werd dan vergeleken met hun belastingsaangifte.

Niet aanvaard

Als een vrouw meer verdient dan haar echtgenoot, minimaliseert ze haar inkomen met 1,5%. Haar man zal dan weer zeggen dat hij 2,9% meer verdient dan hij in werkelijkheid doet. Dat is volgens de onderzoekers het ‘manning-up-womaning-down-effect’. Het komt omdat het volgens socioloog Piet Bracke nog niet helemaal maatschappelijk aanvaard is dat een vrouw meer verdiend dan haar man.

Over twintig jaar helemaal anders

Gelukkig kan die maatschappelijke houding ook wijzigen. “Ik schat dat we het over twintig jaar al helemaal anders zien”, zegt Bracke tegen Flair. “Het blijft koffiedik kijken, maar ik vermoed dat de volgende generatie niet meer zal wakker liggen van een vrouw die meer verdient.”

Het bericht Als mannen minder verdienen dan hun vrouw, zwijgt iedereen in alle talen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels