HomeNieuwsLifestyleJeugdherinneringen van toen we peuter waren zijn pure fictie

Jeugdherinneringen van toen we peuter waren zijn pure fictie

Sommige mensen kunnen zich nog herinneren wanneer ze hun allereerste knuffel kregen, of hoe ze voor het eerst een ijsje aten. Die herinneringen zijn heel waarschijnlijk fictie, want herinneringen van voor we drie jaar oud werden zijn wetenschappelijk gezien onmogelijk.

Als je nog weet hoe je je eerste stapjes zette of wat je eerste woorden waren, heb je een creatief geheugen volgens een nieuwe studie. In een grote studie over ‘eerste herinneringen’ hebben wetenschappers volgens The Independent ontdekt dat het onwaarschijnlijk is dat we nog iets weten van de tijd voor we naar school gaan.

Geheugen met verbeelding

Volgens de studie in de ‘Psychological Science Journal’ is 40% van de ‘eerste herinneringen’ van mensen pure fictie, zolang die herinneringen plaatsvonden voor ze hun tweede verjaardag vierden. Die beelden zjin vaak gebaseerd op geheugen gemengd met verbeelding. Zo vertelde iemand ons bijvoorbeeld ooit dat “Mama een groene buggy had”, en beeldden we ons in dat we daarin zaten. Dat wordt dan later een valse herinnering. Vanaf een jaar of vijf à zes kunnen mensen ‘volwassen herinneringen’ vormen, hoewel wetenschappers herinneringen vanaf drie jaar als “realistisch” beschouwen.

Het bericht Jeugdherinneringen van toen we peuter waren zijn pure fictie verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels