HomeNieuwsLifestyle5 tips om werkstress tegen te gaan

5 tips om werkstress tegen te gaan

Is jouw werk synoniem voor veel stress? Dan is het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Met deze vijf tips word je je werkstress de baas.

1. Houd een stressdagboek bij

Als je niet precies weet waar je stress vandaan komt, is het slim om een dagboek bij te houden. Schrijf een week lang op wanneer en waarom je je gespannen voelde. Misschien moest je je haasten voor de trein of ging je nerveus naar huis omdat je werk nog niet af was. Heb je eenmaal de oorzaken van je stress achterhaald, dan kun je kijken of je er iets aan kunt doen. Misschien kom je tot de conclusie dat je je wekker beter een paar minuten eerder kunt zetten of dat je aan het eind van de dag meer tijd moet inplannen om je werk af te ronden.

2. Reflecteer gedurende de dag

Om te voorkomen dat je als een kip zonder kop aan het werk bent, helpt het om jezelf elk uur de volgende vraag te stellen: ‘Moet ik hier nu mijn tijd aan besteden of zijn er dingen die belangrijker zijn?’ Door regelmatig te reflecteren, kun je je werkdag zo goed mogelijk indelen. Je werkt niet zomaar je to-do list af, maar kijkt steeds waar je op dat moment het beste je tijd aan kunt besteden. Zo blijf je gefocust en voorkom je stress.

3. Doe alles in slow motion

Wie zich gestrest voelt, is geneigd om alles extra snel te doen. We denken dat we op deze manier de tijd in kunnen halen en nog meer werk kunnen verzetten. In werkelijkheid doen we dingen veel minder bewust en worden we alleen maar meer overspannen. Als je het druk hebt, probeer dan juist (even) te vertragen. Door alles in slow motion te doen, creëer je namelijk meer overzicht. Hierdoor krijg je automatisch meer rust en dus minder stress.

4. Zoek afleiding

Hoe drukker het op je werk is, hoe verleidelijker het is om privé-afspraken te annuleren. Maar juist als je werk veel van je vraagt, is genoeg afleiding heel belangrijk. Je ontspant het meest in je vrije tijd als je het tegenovergestelde van je werk doet. Heb je een kantoorbaan? Ga dan sporten of maak een grote wandeling. Heb je fysiek zwaar werk? Lees dan een boek, luister muziek of ga naar een lezing. Onthoud dat je werk alleen leuk blijft als je je vrije tijd ook serieus neemt.

5. Praat erover

Iedereen voelt zich wel eens gestrest. Maar als je je op je werk vaker gestrest voelt dan ontspannen, is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Het lucht op om het hier met je leidinggevende over te hebben. Hij of zij kan dan rekening met je houden en snapt het beter als je soms kortaf reageert of wat eerder naar huis gaat. Ook kun je samen naar een goede oplossing zoeken. Is er niemand op je werk bij wie je je verhaal kwijt kunt? Kijk dan of er iemand anders in je omgeving is die je vertrouwt.

Het bericht 5 tips om werkstress tegen te gaan verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels