HomeNieuwsLifestyle5 alternatieven voor tampons en maandverband

5 alternatieven voor tampons en maandverband

Nog steeds zijn tampons en maandverband de meest gebruikte menstruatieproducten. Raar, want er zitten heel wat nadelen aan verbonden. Denk maar eens aan het afval dat je creëert, aan de schadelijke effecten van chemicaliën op die toch wel heel delicate zone… Deze vijf alternatieven zijn heel wat beter voor je lijf.

1. Menstruatiecup

Dit is wellicht het meest bekende en wijdst verspreide alternatief. In den beginne was er slechts een model op de markt, maar menstruatiecups komen nu in alle vormen en maten. Klein, groot, smal, breed, geribd, opvouwbaar… Er is er eentje voor iedere vrouw en iedere vagina. Online zijn er ook heel wat instructiefilmpjes die je de beste inbrengmethodes tonen. Een van de voordelen van een menstruatiecup is dat je hem niet moet verwijderen tijdens het plassen en slechts drie keer per dag moet legen. Bovendien kan je jaren doen met je exemplaar – zolang je hem maar goed schoonmaakt natuurlijk.

2. Menstruatieondergoed

Het lijkt raar om gewoon los in je onderbroek te bloeden, maar mits het juiste slipje kan het gewoon. Je kan het nuttige met het aangename combineren: ook dit product komt in talloze modellen. Zin in een string? Geen probleem! Heb je een omaonderbroekdag? Check! De stofjes zijn zo ontworpen dat ze makkelijk schoon te krijgen zijn en eventuele geurtjes tegenhouden.

3. Wasbaar maandverband

Vind je bovenstaande methodes toch maar spannend? Begin dan eens met wasbaar maandverband. Het lijkt sprekend op het klassieke wegwerpmaandverband dat je al kent, maar het is herbruikbaar. En ze zijn vaak gemaakt van biologisch katoen – wat heel wat beter is voor je intieme zone dan chemisch gebleekte troep. Even in water weken, in de wasmachine en ze zijn weer klaar voor gebruik.

4. Ziggy cup

In tegenstelling tot de andere producten, heeft het merk Intimina zowat een monopolie op de ‘ziggy cup’. Hij heeft eigenlijk heel wat weg van een menstruatiecup. Je plaatst hem alleen wat dieper en de cup is platter, waardoor je hem zogenaamd zelfs tijdens de seks zou moeten kunnen inhouden. Het proberen waard, niet?

5. Zeespons

Dit is ongetwijfeld de meest natuurlijke, maar ook de meest spannende methode. Je associeert sponzen waarschijnlijk vooral met kuisen. Toch zijn natuurlijke zeesponzen een goed alternatief als je echt milieubewust wil zijn. Ze groeien gewoon in de zee en zijn helemaal biologisch afbreekbaar. De spons kan bovendien heel wat werk – en bloed – verzetten. Een exemplaar gaat ongeveer zes maanden mee. Schrik vooral niet als je spons niet altijd dezelfde kleur of grootte heeft: het is en blijft een natuurproduct.

Het bericht 5 alternatieven voor tampons en maandverband verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels