HomeNieuwsEntertainment‘The Shape of Water’ triomfeert op Oscars

‘The Shape of Water’ triomfeert op Oscars

‘The Shape of Water’ heeft vier van zijn dertien nominaties weten te verzilveren. De prent van regisseur Guillermo del Toro wint onder meer de Oscar voor beste film én beste regie.

Op voorhand was del Toro al de grote favoriet voor de hoofdprijs. Hij won immers eerder al een Golden Globe en een Gouden Leeuw met zijn fantasy-drama ‘The Shape of Water’. Naast beste film kreeg de Mexicaanse regisseur ook het beeldje voor beste regie, beste muziek én beste decors

‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’

Maar uiteraard is ‘The Shape of Water niet de enige film die met meerdere beeldjes naar huis mag gaan. Ook de andere grote favoriet, ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’, kaapte twee Oscars weg. Frances McDormand kreeg de Oscar voor beste actrice voor haar rol van rouwende moeder. Het is al de tweede keer in haar carrière dat ze deze prijs wint.

Frances McDormand
AFP / K. Winter

Ook Sam Rockwell, die in ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ een racistische politieagent speelt, neemt een beeldje mee naar huis: de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Hoe zit het dan met die andere favoriet, ‘Call Me By Your Name’? Die snoepte het beeldje voor Beste Aangepast Script af. De Oscar voor beste acteur gaat dan weer naar Gary Oldman, voor zijn vertolking van Winston Churchill in ‘Darkest Hour’. De 58-jarige Allison Janney won de prijs voor beste actrice in een bijrol. Zij speelde de genadeloze moeder van schaatsster Tonya Harding in ‘I, Tonya’.

En ook nog…

Verder schreef Jordan Peele nog Oscargeschiedenis. Met zijn regiedebuut ‘Get out’ werd hij de eerste Afro-Amerikaan die de Oscar voor beste scenario wint. ‘Dunkirk’ van Christopher Nolan won drie beeldjes in technische categorieën, ‘Blade Runner 2049’ sleepte de Oscars voor beste visuele effecten en beste cinematografie in de wacht.

‘Coco’ trok aan het langste eind als beste animatiefilm en leverde met ‘Remember Me’ ook de beste filmsong. De Chileense prent ‘Una mujer fantastica’ (‘Een fantastische vrouw’) van regisseur Sebastian Lelio kreeg tot slot de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en troefde daarmee de Russisch-Belgische coproductie ‘Loveless’ van Andrej Zvyagintsev af.

#MeToo

Jimmy Kimmel
AFP / K. Winter

Zoals verwacht was er tijdens de uitreiking ook aandacht voor het schandaal rond de van zijn voetstuk gevallen filmproducent Harvey Weinstein en dan vooral voor de #MeToo- en Time’s Up-bewegingen die eruit voortvloeiden en seksuele intimidatie en wangedrag aanklagen.

Jimmy Kimmel, die voor het tweede jaar op rij de presentatie op zich mocht nemen, wijdde bij aanvang zijn monoloog bijna volledig aan de bewegingen. “Het Oscarbeeldje is momenteel de meest geliefde en meest gerespecteerde man”, grapte hij. “Hij houdt zijn handen daar, waar men ze kan zien. Hij is nooit obsceen en heeft geen penis. Dat is een man, van wie we er meer in deze stad nodig hebben”, aldus de talkshowhost.

Drie slachtoffers van Weinstein en de gezichten van de Time’s Up-beweging, Ashley Judd, Annabella Sciorra en Salma Hayek, bedankten tijdens de uitreiking de vrouwen die hun verhaal hebben gedaan over seksueel misbruik in de filmindustrie.

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels