HomeNieuwsEntertainmentNetflix-serie zorgt voor opstoot in aantal zelfmoorden

Netflix-serie zorgt voor opstoot in aantal zelfmoorden

Amerikaanse jongeren pleegden vaker zelfmoord in de maand nadat Netflix de reeks ’13 Reasons Why’ online zette. In de populaire serie pleegt een tiener zelfmoord en laat ze cassettes na waarop ze uitlegt waarom ze het deed. 

In april 2017 is het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 10 en 17 jaar met bijna 30 procent gestegen. Dat blijkt uit wetenschappelijk Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Child and Adolescent Psychiatry.

De onderzoekers stellen evenwel dat de studie te beperkt is om een direct causaal verband te leggen. Ook de rest van 2017 waren er bijna 200 zelfmoorden meer dan verwacht mocht worden op basis van historische cijfers. Het ging daarbij vooral om jongens die zelfmoord pleegden.

In de laatste aflevering van het eerste seizoen van ’13 Reasons Why’ is te zien hoe tienermeisje Hannah Baker in bad haar polsen doorsnijdt. Met pancartes waarschuwde Netflix toen om commotie te voorkomen. Ondertussen verscheen al een tweede seizoen, een derde is besteld.

Hannah Baker                                                                                                      Foto Allociné

Reactie Netflix

Netflix kent de studie ook. “Het is een belangrijk onderwerp en we hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat we deze gevoelige kwestie op een verantwoorde manier aanpakken”, zei een woordvoerder van de streamingdienst.

Volgens Netflix wijst een studie van de universiteit van Pennsylvania er op dat oudere studenten die seizoen twee afkeken juist minder aan zelfmoord dachten en zichzelf minder vaak verwondden.

Netflix-CEO Reed Hastings verdedigde het derde seizoen in juni 2018. “’13 Reasons Why’ is enorm populair en succesvol geweest. Het is boeiende inhoud. Het is controversieel. Maar niemand is verplicht te kijken.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan steeds terecht bij het gratis nummer 1813 en de website www.zelfmoord1813.be.

Het bericht Netflix-serie zorgt voor opstoot in aantal zelfmoorden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels