Vind ons op

Zita

Entertainment

Nederland treurt na overlijden prinses Christina (72) aan botkanker

De Nederlandse prinses Christina is op Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Christina leed al enige jaren aan botkanker. Ze was de jongste zus van prinses Beatrix die genoot van het leven in de anonimiteit. 

Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld, zoals de prinses voluit heet, werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Zij was de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard, en de jongste zus van prinses Beatrix.

Foto van de Nederlandse koninklijke familie. Prinses Christina houdt samen met oudste zus Beatrix een ballon vast. Moeder Juliana slaat hen liefhebbend gade.

Bij de geboorte wordt vastgesteld dat ze een ernstige oogafwijking heeft door de ziekte de rodehond die Juliana tijdens de zwangerschap had opgelopen. Ze zou pedagogiek in Groningen gaan studeren en volgt een conservatorium-opleiding in Canada. “Zang studeren was een bevrijding”, zegt ze daarover. In boeken duiken, was naar eigen zeggen niets voor haar.

Afscheid van koninklijk huis

In 1975 trouwt Christina met de Amerikaan Jorge Guillermo. Voor het huwelijk vraagt ze geen toestemming aan het Nederlandse parlement, waardoor ze haar rechten op de troon verliest en geen lid meer is van het koninklijk huis.

Bewust, want de prinses wilde vooral anoniem leven. Als negende in lijn voor de troonopvolging was de kans ook klein ooit koningin te worden. “Dan sta je toch wel heel ver van de troon af om lid te blijven van het koninklijk huis, met al die verplichtingen en dat protocol dat daar nu eenmaal bij hoort. Ik verlangde naar vrijheid. En die kreeg ik op deze manier”, zei ze daar ooit over.

Crematie

Christina woonde jarenlang teruggetrokken in New York en in Italië (afwisselend in Rome en het kustplaatsje Porto Ercole). Ze werd wel eens de minst bekende zus van Beatrix genoemd, maar was desondanks graag gezien bij onze noorderburen.

Het stoffelijk overschot van de prinses wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats.

 

Het bericht Nederland treurt na overlijden prinses Christina (72) aan botkanker verscheen eerst op Metro.

Lees Verder

Meer in Entertainment

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top