HomeNieuwsEntertainmentMilla Jovovich onderging abortus: “Ik heb er nog steeds nachtmerries over”

Milla Jovovich onderging abortus: “Ik heb er nog steeds nachtmerries over”

De Amerikaanse actrice Milla Jovovich heeft in een openhartige post op Instagram verteld over haar abortus die ze twee jaar geleden onderging. Dat doet ze naar aanleiding van de strenge anti-abortuswet die er in de VS zit aan te komen.

Na Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, en North Dakota wil nu ook Alabama een strenge abortuswet invoeren die vrouwen verbiedt om de zwangerschap nog af te breken na zes weken. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger werden na verkrachting. Het wetsvoorstel krijgt heel wat tegenkanting, niet in het minst van ‘Hellboy’-actrice Milla Jovovich.

Ook abortusverbod na verkrachting of bij incest

De in Oekraïne geboren actrice onderging twee jaar geleden een abortus, iets waar ze zich nog steeds voor schaamt, maar waarover ze nu naar buiten komt omdat er zoveel op het spel staat. “Ik hou er niet van om me uit te laten over politiek. Ik doe dat alleen wanneer ik het echt nodig acht en dit is een van die keren. Het verhaal dat ik wil delen is dat de rechten van vrouwen om veilig abortus te plegen opnieuw in gevaar zijn. Afgelopen dinsdag heeft de gouverneur van Georgia een wet ondertekend waardoor vrouwen na zes weken zwangerschap geen abortus meer mogen aanvragen (vaak weten vrouwen dan nog niet eens dat ze zwanger zijn), zelfs niet als ze verkracht zijn of wanneer er sprake is van incest!”, schrijft ze.

Alleen en hulpeloos

De 43-jarige actrice vertelt over haar eigen zwangerschapsonderbreking van twee jaar geleden, een ingreep die ze zelf wilde, maar die een enorm zware impact op haar naliet. “Abortus is gigantisch zwaar voor vrouwen. Niet alleen op emotioneel gebied, maar het kan vaak ook onveilig en onhygiënisch zijn en gedaan worden. Ik heb dit zelf ook meegemaakt, twee jaar geleden. Ik was bijna vijf maanden zwanger en met een film bezig in Oost-Europa, toen ik veel te vroeg moest gaan bevallen van mijn baby. Een abortus was helaas dus nodig en ik moest daarbij de hele tijd wakker blijven. Het is een van de ergste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb er nog steeds nachtmerries over. Ik voelde me alleen en hulpeloos. Het heeft gigantisch lang geduurd voordat ik me eroverheen kon zetten. Maar als ik nu denk aan de vrouwen die in de toekomst een abortus moeten laten plegen in veel ergere omstandigheden vanwege nieuwe wetten, dan draait mijn maag om”, klinkt het.

“Vechten voor onze rechten”

De ‘Resident Evil’-actrice verzet zich dan ook stevig tegen de strenge anti-abortuswet. “Deze vreselijke ervaring zal mij altijd bijblijven tot mijn laatste dag. Een abortus laten plegen is op zijn ‘best’ een vreselijke nachtmerrie. Geen enkele vrouw wil dit meemaken. Maar we moeten vechten voor onze rechten en mocht een abortus ooit nodig zijn, moet deze veilig en goed gedaan kunnen worden. Ik wilde mijn verhaal niet delen. Maar nu er zo veel op de het spel staat, kan ik niet stil blijven”, aldus Jovovich.

Het bericht Milla Jovovich onderging abortus: “Ik heb er nog steeds nachtmerries over” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels