HomeNieuwsEntertainmentMarijn Devalck over nieuwe ‘F.C. De Kampioenen’: “Voor mij hoefde dat niet”

Marijn Devalck over nieuwe ‘F.C. De Kampioenen’: “Voor mij hoefde dat niet”

Binnenkort verschijnen er acht nieuwe afleveringen van ‘F.C. De Kampioenen’. Dat is leuk nieuws voor de fans, maar niet iedereen was even enthousiast over dat voorstel.

Al jaar en dag is ‘F.C. De Kampioenen’ een kijkcijferkanon op Eén. Het mag dan ook niet verbazen dat de makers beslist hebben om, tien jaar na de laatste aflevering, de komische reeks nieuw leven in te blazen. An Swartenbroekx en Herman Verbruggen kregen de eer om de scenario’s van acht nieuwe afleveringen te bedenken.

Solidair met meerderheid

Hoewel dat best leuk nieuws is voor de diehardfans, had onder meer Marijn ‘Boma’ Devalck toch zijn twijfels bij ‘F.C. De Kampioenen 2.0’. “Niet iedereen is zo enthousiast. Mijn mening is gevraagd vooraf, en ik heb keurig op papier gezet dat het voor mij niet hoeft, dit nieuwe hoofdstuk. Maar, zoals altijd, zal ik me solidair tonen met hetgeen de meerderheid van de acteurs beslist. Als zij dit wél zien zitten – wat blijkbaar zo is – dan doe ik mee”, vertelt hij in Dag Allemaal.

Niet correct betaald

Er is heel wat gezegd en geschreven rond de betaling van de acteurs. Die verliep volgens Devalck niet altijd even eerlijk. “In die beginperiode zijn ze gewoon niet correct geweest met ons. We werden verplicht om met contracten te werken waarin we aangaven afstand te doen van onze rechten. Met andere woorden, we verdienden geen cent extra door de immense populariteit. Da’s eigenlijk verboden, om dat op te leggen. Maar de acteurs die er destijds over klaagden, werden meteen uit de reeks gezet. Ah ja, er stonden er genoeg in de gang te wachten die wél onder die voorwaarden wilden werken.”

“Zelf werkte ik dus gewoon aan een wedde die paste bij een onbekend acteur. Aangepast aan de index en m’n anciënniteit, dat wel. En ik zweeg daarover. Ook al had ik m’n populariteit makkelijk kunnen uitspelen. Het enige wat ik durfde te vragen, was of de VRT ons zou toelaten om ook in andere reeksen te spelen. Toenmalig topman Piet Van Roe heeft me nog bedankt voor die terughoudendheid. Collegialiteit is nu eenmaal heel belangrijk voor mij. Ook nu nog. Want laat dat duidelijk zijn, met betrekking tot de nieuwe reeks. In de contracten zal duidelijk moeten staan dat iedereen exact even veel betaald wordt. Wat dat betreft eis ik volledige transparantie”, klinkt het.

Vergoedingen opgetrokken

Volgens Jan Verheyen, de regisseur van drie van de vier ‘Kampioenen’-films, is de financiële kwestie intussen opgelost. “Het was dan ook niet verwonderlijk dat er al die jaren een gespannen relatie heerste tussen directie en acteurs. Koude oorlog, zeg maar. Tot VRT-baas Paul Lembrechts en programmabaas Olivier Goris een schikking troffen waar iedereen zich in kon vinden. De vergoedingen werden opgetrokken en er kwam een herziening van de verdeling van de winsten uit merchandise. En kijk, nu is het grote vriendschap. De huidige directie heeft komaf gemaakt met dat vijandbeeld. Niet te verwonderen dat Herman Verbruggen op een uurtje zijn idee voor een nieuwe reeks kon verkopen aan de VRT-directie”, vertelt hij.

Het bericht Marijn Devalck over nieuwe ‘F.C. De Kampioenen’: “Voor mij hoefde dat niet” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels