HomeNieuwsEntertainmentDonald Trump wil Groenland overkopen van Denemarken

Donald Trump wil Groenland overkopen van Denemarken

Amerikaans president Donald Trump zou volgens The Wall Street Journal zeer geïnteresseerd zijn om Groenland te kopen. Groenland – een autonoom gebied – is nu eigendom van Denemarken, dat de buitenlandse politiek en veiligheid controleert.

Hij zou al verschillende keren aan adviseurs in het Witte Huis gevraagd hebben of er een mogelijkheid bestaat om dat onderdeel van het Deense territorium, de woonplaats van 56.000 mensen, te kopen. The Wall Street Journal merkt wel op dat hij dat deed “met verschillende graden van ernst”.

Een slee wordt door honden voortgetrokken over het smeltijs op Groenland.
Foto AFP

Hoewel het op het eerste zicht bizar lijkt, is Trump niet de eerste president die het eiland wou toevoegen aan de Verenigde Staten. Harry Truman probeerde in 1946 al eens om Groenland – dat geografisch deel uitmaakt van het continent Amerika – te kopen van Denemarken. Hij had er 100 miljoen dollar voor over, maar ving bot.

In 1917 kocht de VS wel de Deense West-Indische Eilanden in de Caraïbische Zee voor 25 miljoen dollar. Dat zijn nu de Amerikaanse Maagdeneilanden.

532 miljoen aan subsidies

Trump zou het idee vorig jaar voor het eerst geopperd hebben tijdens een diner. Hij vertelde toen dat hij gehoord had dat Denemarken het eiland een “financiële last” zou vinden. Denemarken geeft elk jaar immers 532 miljoen euro aan subsidies aan Groenland. Daarop zou hij aan zijn gasten gevraagd hebben “wat ze ervan dachten” mochten de VS het eiland kopen.

In september staat er een bezoek van Trump gepland in Denemarken, maar de kwestie Groenland zou niet op de agenda staan. De trip zou draaien om “een reeks bilaterale ontmoetingen en ontmoetingen met bedrijfsleiders”.

Reacties

De meeste officiële instanties hebben nog niet gereageerd op het verhaal, maar op sociale media heeft het verhaal al de nodige deining gecreëerd.

Zo vindt Republikein Mike Gallagher het idee “niet zo gek”. “Dit is een slimme geopolitieke zet.”

Toch wordt er meestal gelachen met het idee. Zo tweet actrice Bette Midler: “Trump die Groenland wil kopen? Laten we er eerst voor zorgen dat hij het op een kaart vindt.” Of een tweet van schaker Garry Kasparov: “Groenland kan Alaska vervangen nadat Trump het teruggeeft aan Rusland voor de verjaardag van Poetin.”

Het bericht Donald Trump wil Groenland overkopen van Denemarken verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels