Vind ons op

Zita

Discussie over “problematische” scène in ‘Sneeuwwitje’ laait op in VS: “Zoiets leren aan je kinderen is niet oké”

Entertainment

Discussie over “problematische” scène in ‘Sneeuwwitje’ laait op in VS: “Zoiets leren aan je kinderen is niet oké”

In de Verenigde Staten is discussie ontstaan over de verhaallijn van de Disney-film ‘Sneeuwwitje’. Aanleiding is een recensie van een nieuwe attractie gebaseerd op de filmklassieker in Disneyland, waarvan de grote finale draait rond de scène waarin de prins Sneeuwwitje wakker kust. Omdat ‘de mooiste van het land’ in coma ligt, kan ze onmogelijk toestemming geven voor de kus. “Problematisch en ouderwets”, vinden de recensenten.

Je herinnert je de plot van de populaire Disney-film ‘Sneeuwwitje (en de Zeven Dwergen)’ nog wel. De ijdele koningin kan niet verkroppen dat Sneeuwwitje volgens haar magische spiegel de mooiste van het land is en vergiftigt haar met een appel. De zwartharige schone belandt in een coma, maar gelukkig kan de prins haar redden. Dat doet hij door haar wakker te kussen. Problematisch, vinden de recensenten van SFGate, een uitgave van de San Francisco Chronicle. “Een kus die hij haar zonder toestemming geeft, terwijl ze ligt te slapen, kan onmogelijk ware liefde zijn. Slechts één persoon weet immers wat er aan het gebeuren is”, leggen ze uit in een artikel over de herwerkte attractie rond de Disney-prent in Disneyland.

Met de attractie zelf is weinig mis: het ritje is aangenaam en de special effects zijn top. Maar dat de makers hebben nagelaten om de scène waarin de prins Sneeuwwitje wakker kust, de grote finale van de attractie, aan te passen, vinden ze niet kunnen. “Waren we het nog niet eens dat we kinderen moeten aanleren dat kussen niet oké is wanneer het niet duidelijk is dat beide partijen toestemming geven?”, klinkt het. “Het valt moeilijk te begrijpen waarom het Disneyland van 2021 zou kiezen om een scène met zo’n ouderwetse ideeën toe te voegen.”

Discussie

De recensie gaat intussen het internet rond, waardoor de discussie rond ‘Sneeuwwitje’ weer oplaait. Enkele jaren geleden stak de Japanse universiteitsprofessor Kaue Mua reeds het vuur aan de lont door de befaamde kusscène te benoemen als seksueel geweld. Maar niet iedereen is het eens met het standpunt dat de moraal van de film uit 1937 gedateerd is. “Deze scène is al 80 jaar een droom voor miljarden meisjes en dat zal zo blijven”, klinkt het onder andere op sociale media.

Het bericht Discussie over “problematische” scène in ‘Sneeuwwitje’ laait op in VS: “Zoiets leren aan je kinderen is niet oké” verscheen eerst op Metro.

Meer in Entertainment

To Top