HomeNieuwsEntertainmentBritse ‘Birdy’-regisseur Alan Parker overleden

Britse ‘Birdy’-regisseur Alan Parker overleden

De Britse regisseur Alan Parker is overleden. Dat meldt het Britse nieuwsagentschap PA vrijdag, dat een woordvoerster uit zijn omgeving citeert. Parker overleed op 76-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

De films van Parker vielen niet onder te brengen in eenzelfde genre: hij maakte musicals, maar ook thrillers of drama’s. Zijn bekendste creaties zijn ‘Bugsy Malone’ (1976), ‘Midnight express’ (1978), ‘Fame’ (1980), ‘Birdy’ (1984), ‘Mississippi burning’ (1988) en ‘Evita’ (1996). Ook schoot hij ‘Pink Floyd – The wall’, een muziekfilm uit 1982 gebaseerd op het Pink Floyd-album ‘The wall’. Zijn laatste film was ‘The life of David Gale’ uit 2003.

Met ‘Birdy’ won Parker in 1985 de juryprijs van het filmfestival van Cannes. Zijn films wonnen in totaal 19 Baftas, 10 Golden Globes en 10 Oscars. De Oscar voor beste regie heeft hij ondanks twee nominaties, voor ‘Midnight Express’ en ‘Mississippi Burning’, nooit binnengehaald.

Cultstatus

Parkers startte zijn carrière als schrijver en maker van televisiecommercials. Hij viel daarmee verschillende keren in de prijzen. Na tien jaar ging hij over tot het regisseren van films. Zijn eerste langspeelfilm, ‘Bugsy Malone’, werd een culthit. In het verhaal over de opkomst van een gangster worden alle rollen vertolkt door kinderen, onder anderen Jodi Foster.

In 2002 werd Parker geridderd vanwege zijn tomeloze inzet voor de filmwereld en mocht hij zich dus sir Alan Parker noemen. In zijn leven na de film legde hij zich toe op de schilderkunst.

Het bericht Britse ‘Birdy’-regisseur Alan Parker overleden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels