HomeNieuwsDodelijke schietpartij treft tramgebruikers in Utrecht

Dodelijke schietpartij treft tramgebruikers in Utrecht

Bij een schietpartij in een tram zijn in Utrecht minstens drie doden en vijf gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, gezegd. Eerst was sprake van negen gewonden. De dader was enkele uren voortvluchtig, maar kon na een klopjacht opgepakt worden. De politie sluit een terroristisch motief niet uit.

Rond 10.45 uur opende iemand het vuur op een tram in Utrecht. Er heerste lang veel onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Premier Mark Rutte sprak tijdens een korte persconferentie over “mogelijk doden”, maar van Zanen had het kort daarna over drie doden en negen gewonden. Dat deelde hij mee in een video, verspreid op de sociale media. Dat cijfer werd later bijgesteld.

Klopjacht

Zeker één dader kon vluchten, «mogelijk in een auto». Het zou gaan om een rode Renault Clio. Volgens de politie werd er voor de schietpartij zo’n model buitgemaakt bij een carjacking. De wagen is later enkele kilometers verder aangetroffen. Er volgde een klopjacht van enkele uren. De politie was op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis, die geboren is in Turkije.

De vermoedelijke dader Gökmen Tanis

Aan de inwoners in Utrecht werd gevraagd om binnen te blijven. De plaats van het incident, in wijk Kanaleneiland, werd in een wijde omgeving afgezet en het tramverkeer in de Nederlandse stad werd voor onbepaalde duur stilgelegd. Aan de grens met Duitsland vonden controles plaats. Zo hield de politie naderende voertuigen in het oog en haalde ze verdachte voertuigen uit het verkeer.

Terroristisch motief?

Op een persconferentie van politie, justitie en de gemeente werd in de vooravond bekendgemaakt dat de hoofdverdachte opgepakt was. De autoriteiten houden rekening met een mogelijk terroristisch motief, al wordt een privésituatie niet uitgesloten.

Het dreigingsniveau werd voor de hele provincie Utrecht even opgetrokken naar niveau 5, het hoogst mogelijke niveau. Na de aanhouding van de verdachte werd het dreigingsniveau verlaagd naar niveau 4, zoals in de rest van het land van kracht is. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag.

“Alle kenmerken van een aanslag”

De schietpartij had volgens premier Mark Rutte «in alle opzichten de kenmerken van een aanslag». Dat mensen in een tram onder vuur werden genomen, kent volgens het kabinet «geen precedent in Nederland». Of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt volgens Rutte niets uit. «Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is», klonk het.

Het bericht Dodelijke schietpartij treft tramgebruikers in Utrecht verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels