HomeNieuwsPolitie verspreidt opsporingsbericht na schietpartij in Utrecht

Politie verspreidt opsporingsbericht na schietpartij in Utrecht

De politie heeft een opsporingsbericht verspreid van de verdachte van de schietpartij in Utrecht. Het gaat om een 37-jarige man van Turkse afkomst. Bij de schietpartij op de tram vielen meerdere gewonden, en één dode volgens meerdere rapporten. Een terroristisch motief wordt niet uitgesloten. Het dreigingsniveau is in Utrecht naar 5 opgetrokken, dat is het hoogste niveau.

Terreur?

Premier Mark Rutte kan niet zeggen of het om terreur gaat. “Maar ik maak mij grote zorgen”, zo citeerde het RTL Nieuws de regeringsleider.

De Nederlandse politie voert een onderzoek naar schietpartijen op “mogelijk andere plekken”. Dat heeft een poiltiewoordvoerder gemeld aan Yelle Tieleman, verslaggever van AD Utrechts Nieuwsblad. De schutter is, nog volgens die woordvoerder, “mogelijk in een auto ontkomen”.

De politie van Utrecht heeft intussen al getweet dat ze rekening houdt “met een eventueel terroristisch motief” bij de schietpartij op een tram in Utrecht. Daarbij zijn verschillende gewonden gevallen, bevestigt de politie nog.

Crisiscentrum

Het crisiscentrum in ons land volgt de situatie in Utrecht “minuut per minuut” op. “Het is nog te vroeg om concreet acties of maatregelen te nemen”, laat een woordvoerder weten.

Het crisiscentrum verzamelt momenteel zoveel mogelijk informatie en zal de situatie vervolgens met verschillende actoren bespreken, zoals het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD en de federale politie.


 Noodnummer geopend

De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn ingericht voor vragen over de situatie aan het 24 Oktoberplein.

“Mocht u vragen hebben over het schietincident kunt u bellen naar de gemeente Utrecht: 030 – 286 00 00”, zo is te lezen op de site van de gemeente.

Voor verwanten van slachtoffers is een speciaal telefoonnummer ingesteld, 088 – 756 99 88. Dat maakte het UMC Utrecht maandag bekend.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft in een reactie gemeld dat de prioriteit nu ligt bij het verzorgen van de mensen die gewond zijn geraakt. Hij sprak van een “afschuwelijk en ingrijpend incident”.

Grootschalige politieactie 

Speciale eenheden van de Nederlandse politie zijn ondertussen in actie bij de Utrechtse Trumanlaan, op zo’n 500 meter van het 24 Oktoberplein, waar de schietpartij plaatsvond. Journalisten die zich in de buurt hadden opgesteld  zijn weggestuurd.

Op sociale media zijn ook beelden te zien van een “enorme politiemacht” rond de Churchillaan, op de hoek met de Beneluxlaan.

Het dreigingsbeeld in Nederland is ook voor het eerst opgeschaald naar niveau 5, het hoogst mogelijke niveau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De hoogste alarmfase is ingesteld voor de hele provincie Utrecht. Vooralsnog duurt de alarmfase tot 18.00 uur vanavond.

Het bericht Politie verspreidt opsporingsbericht na schietpartij in Utrecht verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels