HomeNieuwsBoris Johnson wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson is door de Britse Conservatieve partij verkozen tot partijleider, en volgt daarmee ook Theresa May op als premier van het Verenigd Koninkrijk. De voormalige burgemeester van Londen haalde het zoals verwacht vlot van zijn rivaal, huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

De 55-jarige Johnson haalde het in een zeven weken durende afvalrace van negen partijgenoten. De circa 160.000 leden van de Conservatieve partij hadden het laatste woord. Het resultaat werd deze namiddag – met wat vertraging – aangekondigd in het Queen Elisabeth Centre in hartje Londen.

De nieuwe Tory-leider volgt huidig premier Theresa May op. May dient morgen haar ontslag bij de Queen, waarna Johnson zijn intrek zal nemen in Downing Street 10.

No deal brexit

De charismatische Johnson is voor veel Tories dé grote hoop om de partij te herenigen en de brexit eindelijk waar te maken. Hij beloofde tijdens zijn campagne verschillende keren dat Groot-Brittannië op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord. Maar daarmee joeg hij een deel van de partij tegen zich in het harnas: verschillende ministers, onder wie minister van Financiën Philip Hammond kondigden al aan te zullen opstappen onder premier Johnson. Twee onderministers stapten al op nog voor Johnson officieel tot winnaar werd uitgeroepen.

Wie is Boris Johnson?

Hij wordt door vriend en vijand omschreven als briljant, iemand met een flitsend brein, bijzonder charmant en onweerstaanbaar grappig. Maar ook als onverbeterlijk lui, nonchalant en volstrekt onverantwoordelijk.


In zijn overwinningstoespraak gaf Johnson alvast aan dat hij beseft dat niet iedereen hem genegen is. “Ik weet dat er mensen zijn die deze beslissing in vraag stellen.” Maar hij maakte zich daar in zijn eigen stijl vanaf door te wijzen dat de Conservatieven volgens hem de problemen altijd samen hebben aangepakt.

De eerste taak van de nieuwe Britse eerste minister wordt hoe dan ook de samenstelling van zijn kabinet. Daarvoor circuleren al heel wat namen in de Britse pers: supporter van het eerste uur Liz Truss zou minister van Financiën kunnen worden, terwijl Johnson zijn campagnemanager Iain Duncan Smith zou belonen met een andere belangrijke post. Ex-brexitminister Dominic Raab wordt dan weer getipt als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, al zou hij ook kans maken om opnieuw brexitminister te worden.

Reacties

Op Twitter waren voornamelijk negatieve reacties op te merken. Velen hekelden dat een kleine groep Conservatieven zomaar de nieuwe premier kan kiezen. Een positieve tweet kwam dan weer van Amerikaans president Donald Trump.

Ook de ‘first daughter’, Ivanka, stuurde een tweet de wereld in waarin ze Johnson feliciteerde. Daarin sloeg ze wel de bal mis. “Gefeliciteerd Boris Johnson met het worden van de volgende premier van het ’United Kingston’”. Ze bedoelde uiteraard het “United Kingdom”, het Verenigd Koninkrijk. De tweet met de lapsus doet al snel de ronde op Twitter.


Labourleider Jeremy Corbyn van zijn kant riep meteen op tot nieuwe verkiezingen. “Boris Johnson heeft niet de steun van het land, maar van minder dan 100.000 niet representatieve leden van de Conservatieve Partij” schrijft hij op Twitter. “De bevolking zou zelf moeten kunnen kiezen wie de eerste minister wordt.”

Het bericht Boris Johnson wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels