HomeNieuwsZowel overdag als ’s nachts puffen en zweten en “misschien wel code...

Zowel overdag als ’s nachts puffen en zweten en “misschien wel code rood”

Vandaag is het zonnig met slechts enkele wolkensluiers. De temperaturen halen 28 of 29 graden aan zee en op de Ardense hoogvlakten, en tot 33 of 34 graden in de Kempen. De wind waait zwak uit zuidoost. Aan de kust wordt hij matig uit noordoost, zegt het KMI.

Dinsdagavond en -nacht blijft het vrijwel helder. De nacht wordt zeer zacht met minima tussen 14 graden in de Hoge Venen en 23 graden in het westen van het land. De wind waait zwak tot matig uit zuidoost .

Woensdag blijft het zonnig. Het wordt nog warmer met maxima van 32 of 33 graden aan de kust en op de Ardense hoogten tot plaatselijk 37 of 38 graden in de andere streken. De minima zijn eveneens hoog en dalen in de meeste streken niet onder de 20 graden. Mogelijk wordt het over het westen van het land in de loop van de namiddag of de avond tijdelijk wat koeler wanneer de wind daar naar west-noordwest draait. Elders staat een meestal zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost. Aan de kust en in het westen van het land wordt de wind in de loop van de namiddag matig uit west tot zuidwest.

Donderdag verwachten we ook zonnig weer. Het wordt waarschijnlijk de warmste dag van de periode met maxima lokaal tot 38 of 39 graden. Vrijdag blijft nog onzeker. We verwachten wat meer wolken, maar er blijven nog brede opklaringen. Het wordt onstabieler met kans op enkele plaatselijke onweersbuien op het einde van de dag.

Code rood

KMI-weerman David Dehenauw vermoedt dat code rood afgekondigd zal worden. “Alle criteria voor de hitte zijn voldaan, de voorspellingen voor ozonconcentraties wachten we nog af. Als die voldaan zijn, kan het zijn dat we het afkondigen”, zegt hij aan VTM Nieuws. Door de combinatie van luchtvervuiling en het zonnige en warme weer kunnen de ozonconcentraties namelijk hoog oplopen.

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) waarschuwt mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling om best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen tussen 12 en 22u. Wanneer de alarmdrempel wordt overschreden geldt dit voor de hele bevolking.

Bij code rood volg je best de raadgevingen op van de lokale overheden.

Het bericht Zowel overdag als ’s nachts puffen en zweten en “misschien wel code rood” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels