HomeNieuwsBizarWTF. Chinese komiek heeft boete van 2 miljoen euro aan zijn been...

WTF. Chinese komiek heeft boete van 2 miljoen euro aan zijn been na grap over leger

Van een dure grap gesproken: een mop over het Chinese leger, die bij het regime in het verkeerde keelgat is geschoten, levert komiek Li Haoshi een boete van 14,7 miljoen yen op, bijna 2 miljoen euro. De rekening wordt opgestuurd naar Xiaoguo Culture Media, de groep die zijn comedyspecial produceert.

Li Haoshi, beter bekend onder de artiestennaam House, verwees vorige week zaterdag in zijn show naar de slogan van het Chinese leger. Li vertelde een anekdote over twee door hem geadopteerde honden die achter een eekhoorn aanzaten. «Andere honden zien er schattig uit. Het enige waar mijn twee honden me aan deden denken was: ‘Vecht om te winnen, smeed voorbeeldig gedrag’», zinspeelde Li. In een audio-opname van het optreden die op het Twitter-achtige platform Weibo is gedeeld, is te horen hoe het publiek om de grap lacht.

‘Slechte sociale impact’

Na de getuigenis van iemand uit het publiek besloot het bureau van Cultuur en Toerisme in Peking om een onderzoek te starten. Er werd besloten dat House met de grap de wet had overtreden en «een slechte sociale impact» had.

Naast de boete zijn alle evenementen van Xiaoguo Culture Media in Peking en Shangai opgeschort voor onbepaalde duur. Zowel House als het productiehuis hebben zich op vraag van Peking al geëxcuseerd, nog voor de sanctie werd aangekondigd. Ze noemden de grap zelf «een ongepaste metafoor». Het contract met Li werd beëindigd. «Ik voel me diep beschaamd en heb spijt», sloeg Li mea culpa. «Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen, alle activiteiten stopzetten, diep nadenken en opnieuw leren.»

‘Glorieuze imago van leger besmeurd’

«We zullen nooit toestaan dat een bedrijf of individu het glorieuze imago van het volksleger op het podium van de hoofdstad nodeloos denigreert en de diepe gevoelens van het volk voor hun leger kwetst», aldus de autoriteiten.

Op Weibo, het zwaargecensureerde sociaal netwerk dat het populairst is in China, ging het onderwerp vorige woensdag viraal. De meeste reacties gaven steun aan de beslissing van de autoriteiten.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/wtf/wtf-chinese-komiek-heeft-boete-van-2-miljoen-euro-aan-zijn-been-na-grap-over-leger

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels