Vind ons op

Zita

Wetenschappers willen tornado’s voorspellen door ze te ‘horen’

Bizar

Wetenschappers willen tornado’s voorspellen door ze te ‘horen’

Amerikaanse wetenschappers willen met technologie die gebruikt wordt om nucleaire ontploffingen te detecteren, tornado’s opsporen. De wervelstormen zijn heel moeilijk te voorspellen en kunnen enorme schade aanrichten, maar met gespecialiseerde microfoons zouden meteorologen beter kunnen anticiperen.

Amerikaanse wetenschappers van de University of Mississipi, onder leiding van Roger Waxler, willen met gespecialiseerde microfoons tornado’s opsporen. Deze technologie wordt momenteel gebruikt door de Amerikaanse overheid om testen met illegale nucleaire wapens te spotten.

Infrageluid

Het team van Waxler heeft een speciale microfoon ontworpen die infrageluid kan waarnemen. Dat geluid heeft een te lage frequentie om door mensen gehoord te worden. Volgens Waxler zenden tornado’s infrasonische signalen uit die tot 80 kilometer verder kunnen worden opgepikt. De wetenschappers zijn nog niet zeker of ze elke wervelstorm kunnen ‘horen’, maar ze zijn optimistisch: “Als dit idee werkt, zouden meteorologen sneller op de hoogte kunnen worden gebracht van een tornado,” vertelt Brice Coffer van de North Carolina State University aan de Washington Post.

Het bericht Wetenschappers willen tornado’s voorspellen door ze te ‘horen’ verscheen eerst op Metro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Bizar

To Top