HomeNieuwsBizarWe verstoren het seksleven van vissen met ons lawaai

We verstoren het seksleven van vissen met ons lawaai

Het geluid van boten, treinen die over bruggen rijden of visvangst met dynamiet verstoord de leefwereld van vissen. Ze horen hun natuurlijke vijanden niet meer aankomen, kunnen zelf niet meer jagen en, heel belangrijk, slagen er niet meer in om een partner te vinden.

Beeld je in dat je buurman constant naast je slaapkamer gaten in de muur boort. Is dat een aangename omgeving om aan een horizontale samba te beginnen? Wel, vissen maken hetzelfde mee. Ze horen steeds vaker niets anders dan een vrachtschip dat in de verte aankomt, een boot die boven hun hoofd vaart of een trein die over een brug rijdt. En dat heeft enkele heel ingrijpende gevolgen.

De vissen hebben, net zoals heel wat andere diersoorten, onder andere geluid nodig om met elkaar in contact te staan en hun omgeving in detail op te nemen. Als alles overstemd wordt door menselijk geluid kunnen ze hun natuurlijke vijanden niet op tijd waarnemen, wordt zelf jagen op prooien heel wat moeilijker en verliezen ze een van de manieren waarop ze hun soortgenoten kunnen verleiden.

“Ze verklaren me voor gek”

Stephen Simpson is een expert op het vlak marine-akoestiek en nam onder andere voor Blue Planet II de communicatie van de clownvis op. Hij krijgt te maken met heel wat onwetendheid bij mensen. “Als ik aan mensen vertel dat vissen oren hebben, verklaren ze me voor gek”, klinkt het. “Het geluid van een motorboot kan alles overstemmen en vrachtschepen horen de vissen al van kilometers afstand komen. We kunnen nog maar net de impact van dat lawaai correct inschatten, maar ik heb er goede hoop in dat we binnen dit en twintig jaar ons geluid kunnen verminderen.”

Het bericht We verstoren het seksleven van vissen met ons lawaai verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels