HomeNieuwsBizarWashington gaat vanaf nu ook overledenen composteren

Washington gaat vanaf nu ook overledenen composteren

De Amerikaanse staat Washington gaat mensen de keuze geven om na hun dood gecomposteerd te worden. Het gaat om een primeur in de VS. Ook in België wordt het alternatief onderzocht.

Naast een traditionele begrafenis of crematie kan je een lichaam nu ook legaal laten composteren in de staat Washington in het noordwesten van de Verenigde Staten. Het lichaam van de overledene wordt in een speciale container geplaatst met onder meer houtsnippers, planten en stro. Na dertig dagen is het lichaam volledig verworden tot compost.

CO2-uitstoot

De techniek wordt bij overleden dieren al tientallen jaren toegepast. Composteren vermindert ook de CO2-uitstoot, zo klinkt het, vanwege het lagere aantal crematies en begrafenissen. Nabestaanden krijgen na afloop de aarde, die ze kunnen gebruiken in hun tuin. In Zweden is het al jaren legaal om je lichaam na je dood te laten composteren.

België

Vorig jaar ontwierp het Brusselse gewest een wettelijk kader dat het composteren van lichamen mogelijk maakt. Wetenschappers onderzoeken al enige tijd in Wallonië of de techniek technisch haalbaar is. Zowel Vlaanderen als Wallonië tonen interesse, want cremeren geeft uitstoot en begraven neemt veel ruimte in. Daarom is composteren een interessant alternatief.

Het bericht Washington gaat vanaf nu ook overledenen composteren verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels