Vind ons op

Zita

Bizar

Vermaard drijvend restaurant uit Hongkong op zee gezonken

Het vermaarde drijvende restaurant in Hongkong, ‘Jumbo Floating Restaurant’, dat opduikt in vele Kantonese en Hollywood-films, is tijdens transport in de Zuid-Chinese Zee gezonken.

Na 46 jaar werd het restaurant vorige week weggesleept uit Hongkong. Mede als gevolg van de coronamaatregelen was het financieel al ten onder gegaan. De eigenaar, Aberdeen Restaurant Enterprises, liet enkel weten dat het drijvende restaurant naar een nieuwe bestemming zou worden gesleept.

Op de tocht naar die nieuwe bestemming is het zondag op ongeveer 700 kilometer ten zuiden van Hongkong gekapseisd en gezonken in de Zuid-Chinese Zee, aldus de eigenaar. Het drijvende restaurant maakte water in moeilijke weersomstandigheden nabij de Paraceleilanden.

Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat het nog boven water kan worden gehaald, omdat de zee er 1.000 meter diep is. De toedracht van de ondergang wordt in overleg met de sleepvaartmaatschappij onderzocht.

Legendarisch restaurant

De drijvende mastodont van 76 meter, die plaats bood aan 2.300 gasten, was opgevat als een Chinees keizerlijk paleis en werd beschouwd als een niet te missen toeristische bezienswaardigheid. Het restaurant kreeg bekende bezoekers over de vloer als Queen Elizabeth II en acteur Tom Cruise. Het restaurant duikt op in verschillende films, waaronder ’Contagion’ (2011), de film van regisseur Steven Soderbergh over een virus dat wereldwijd 26 miljoen mensenlevens eist. In 1976 deed het dienst als filmset voor James Bond-film ’The man with the golden fun’. Ook ’The protector’ (1985) van acteur en filmmaker Jackie Chan werd er opgenomen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/vermaard-drijvend-restaurant-uit-hongkong-op-zee-gezonken

Meer in Bizar

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top