HomeNieuwsBizarSTUDIE. Dit is de megahaai die orka’s in slechts vijf happen volledig...

STUDIE. Dit is de megahaai die orka’s in slechts vijf happen volledig kon verorberen

De uitgestorven haaiensoort, de ‘megalodon’, zou een van de meest indrukwekkende megajagers geweest zijn uit de geschiedenis. Dat schrijft een nieuwe studie. De haai zou sneller geweest zijn dan eender welke haai die vandaag leeft en zou een orka, een gigantisch beest van 4.000 à 5.000 kilo, in slechts vijf happen kunnen opvreten.

De studie, die gepubliceerd werd in Science Advances, schept een waanzinnig beeld van de Otodus megalodon, een haai die tussen 23 miljoen jaar en 2,6 miljoen jaar geleden leefde. Veel was voordien niet geweten over de haaiensoort, aangezien er slechts weinig fossielen voorhanden zijn. ‘The Meg’, een film uit 2018, creëerde een al even weerzinwekkend beeld van de megalodon, maar helaas een vrij fictioneel beeld.

Het nieuwe onderzoek van Jack Cooper, een paleobioloog van de Swensea University, geeft het onderzoek naar de superjager een heuse boost. Hij kon zich baseren op een uitzonderlijk goed bewaarde wervelkolom van een megalodon om een 3D-model te maken en zijn kwaliteiten te achterhalen.

Het gewicht van tien olifanten

En die kwaliteiten zijn niet min. De megalodon zou maar liefst 16 meter lang geweest zijn: dat is langer dan een bus, en ongeveer twee à drie keer zo groot als de witte haai van vandaag. Zijn gewicht? 70 ton, vergelijkbaar met tien olifanten.

De haai had bovendien enorme kaken: geopend kon zijn bek twee meter breed zijn. Zo kon de jager zich gemakkelijk voeden met andere gigantische zeewezens, zoals de orka. In slechts vijf hapjes was die verslonden.

Eenmaal vol, kon de megalodon soms maandenlang rondzwemmen zonder te eten. Dankzij zijn uitzonderlijke snelheid, kon de haai ook zonder al te veel moeite verschillende zeeën doorkruisen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/studie-dit-de-megahaai-die-orkas-slechts-vijf-happen-volledig-kon-verorberen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels