HomeNieuwsBizarSlangen werken samen om vleermuizen te vangen

Slangen werken samen om vleermuizen te vangen

Voor het eerst heeft een bioloog vastgesteld hoe boa’s samenwerken om vleermuizen te vangen. De slangen vormen een obstakel aan de ingang van een grot.

Slangen werden altijd al als eenzame jagers ingedeeld, tot bioloog Vladimir Dinets van de universiteit van Tennessee een grot in Cuba bezocht. Daar zag hij hoe boa’s, die niet gevaarlijk zijn voor mensen, zich op elkaar instellen om zo meer vleermuizen te vangen. Hij kon het gedrag voor de eerste keer ooit documenteren.

“Ze vormen samen een barrière”

De slangen weten waar de vleermuizen hun slaapplaats binnenkomen. Ze gaan aan het plafond van de grot hangen en vangen hun prooien in de lucht. Maar de slangen plaatsen zich niet zomaar ergens. Ze laten altijd dezelfde afstand tussen hen en een andere boa.

“Zo vormen ze een barrière aan de doorgang van de grot”, merkte Denits op. “Als ze er alleen hangen, kunnen de vleermuizen hen makkelijk ontwijken. De slangen lijken de afstand tussen hen bewust in te schatten”, luidt zijn conclusie, die gepubliceerd werd in Animal Behavior and Cognition.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels