HomeNieuwsBizarSchapen kunnen het gezicht van Obama herkennen

Schapen kunnen het gezicht van Obama herkennen

Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge hebben ontdekt dat schapen gezichten kunnen herkennen. De dieren slaagden er onder meer in Barack Obama en de Harry Potter-ster Emma Watson te onderscheiden van onbekenden. 

Schapen blijken veel slimmer dan we denken. In een recent onderzoek werden de wollige beesten met behulp van eten getraind om de gezichten van vier beroemdheden te onderscheiden. Na de training slaagden ze erin de Britse TV-journaliste Fiona Bruce, Barack Obama, de Amerikaanse acteur Jake Gyllenhaal en de Harry Potter-actrice Emma Watson te herkennen.

Leren met beloningen

Het onderzoek verliep als volgt. Eerst leerde het schaap de foto van de beroemdheid te herkennen. Ging hij voor het juiste beeld staan, dan kreeg hij een beloning. In een volgende stap werd er op een tweede beeldscherm een foto geprojecteerd van een onbekende naast de foto van de beroemdheid. Haalde hij hier opnieuw de bekendheid uit, dan wachtte er hem weer wat lekkers. De schapen slaagden er in acht op de tien gevallen in om de juiste portret te kiezen.

Vergelijkbaar met mensen en apen

Ook slaagden ze erin foto’s van hun verzorgers te herkennen zonder voorafgaande training. De dieren worden nu geprezen om hun intelligentie. “Met onze studie hebben we aangetoond dat schapen gevorderde gezichtsherkenningtalenten hebben die vergelijkbaar zijn met die van mensen en apen”, zegt hoofdonderzoeker professor Jenny Morton aan The Telegraph.

Bekijk in onderstaande video hoe de beestjes de beroemdheden leerden herkennen:

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels