HomeNieuwsBizarPaaseiland dreigt te verdrinken door stijgende zeespiegel

Paaseiland dreigt te verdrinken door stijgende zeespiegel

Paaseiland, het beroemde eiland in de Stille Oceaan, dreigt te verdwijnen. Tegen 2100 zal de zeespiegel er met 180 centimeter stijgen waardoor grote delen onder water zullen komen te staan. De mysterieuze, grote, stenen beelden zijn daardoor bedreigd.

Paaseiland is een afgelegen eiland in de Stille Oceaan, dat in 1722 ontdekt werd door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Het eiland werd wereldberoemd door de vele beelden die overal verspreid staan.

Waarom de beelden er staan en hoe ze er precies gekomen zijn, is nog steeds niet duidelijk. Als het eiland onder de zeespiegel verdwijnt, is de kans klein dat we ooit de raadselachtige figuren zullen begrijpen.

Slaven

Op het eiland, dat een provincie is van Chili, staan 887 beelden van elk om en bij de 8 meter hoog. Ze werden waarschijnlijk gebouwd tussen de elfde en de zeventiende eeuw. De oorspronkelijke bevolking, de Rapa Nui, is nog steeds met ongeveer 2.300 aanwezig op Paaseiland. De Europeaen maakten veel van hen slaven en brachten ziektes mee waaraan veel inwoners stierven.

Het bericht Paaseiland dreigt te verdrinken door stijgende zeespiegel verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels