HomeNieuwsBizarOok dinosaurussen knuffelden graag

Ook dinosaurussen knuffelden graag

Een recent ontdekt fossiel blijkt van drie dinosaurussen te zijn die samen slapen. Het is het eerste bewijs dat de dieren knuffelden of samen nachtrust opzochten, wat kan wijzen op ontwikkelde sociale structuren.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten eerder dit jaar de overblijfselen van drie dinosaurussen in de Gobi-woestijn, die zich uitstrekt over delen van Mongolië en Azië. Na analyses van de 70 miljoen jaar oude beenderen bleek dat de dieren naast elkaar lagen te slapen en waarschijnlijk verrast werden door een vulkaanuitbarsting of zandstorm.

“Ze hadden een sterke band”

De ontdekking is groot nieuws in de paleontologische wereld, omdat het opnieuw een aanduiding is dat dinosaurussen weldegelijk beschikten over sociale structuren. Als dieren samen slapen of knuffelen, betekent dat dat ze samen leven. “Deze exemplaren hadden duidelijk een sterke band”, zegt onderzoeker Greg Funston in het magazine Nature.

Er werd lang verondersteld dat dinosaurussen vooral eenzame dieren waren, maar meer en meer ontdekken wetenschappers aanwijzingen die het tegendeel doen vermoeden. Zo zijn er tekenen dat de dieren al in het midden van het Jura-periode, lang voordat ze uitstierven, sociale banden met soortgenoten aanhaalden.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels