HomeNieuwsBizarOnze neus verraadt écht of we liegen of niet

Onze neus verraadt écht of we liegen of niet

Hoewel Pinokkio een sprookje is, blijkt uit onderzoek dat je aan de neus écht kan zien of mensen al dan niet liegen. Je neus gaat er gelukkig niet van groeien, maar het zit hem in de temperatuur van je neus.

134 jaar geleden publiceerde de Italiaanse schrijver Carlo Collodi een verhaal over een jongetje wiens neus telkens groeit als hij liegt. Wetenschappers aan de universiteit van Granada ontdekten dat het ‘Pinokkio-effect’ ook écht bestaat.

Toenemende temperatuur

In hun doctoraatsthesis onderzochten Emilio Gomez Milan en Elvira Salazar Lopez of de neus opvallende wijzigingen vertoont als iemand liegt. En jawel, blijkt dat wanneer we emotionele stress ervaren, bijvoorbeeld als we liegen, de temperatuur rond onze neus toeneemt.

“Als we over onze gevoelens liegen, activeert zich een gedeelte van onze hersenen dat rechtstreeks met de regeling van onze lichaamstemperatuur verbonden is. Zeg maar onze thermostaat dus. Hoe groter de emotionele spanning, hoe hoger de activiteit in dat gedeelte van onze hersenen. Daardoor wordt er meer warmte opgewekt en die uit zich onder meer aan onze neus. Warmtebeelden bewijzen onze analyse”, aldus de onderzoekers.

Geen absolute zekerheid

Daarnaast ontdekten ze ook dat wanneer onze hersenen op volle toeren draaien, bijvoorbeeld bij een moeilijke taak waarbij we diep moeten nadenken, de gezichtstemperatuur daalt. Bij paniekaanvallen stijgt de gezichtstemperatuur dan weer.

De temperatuurschommelingen klopten in 80 procent van de gevallen. Absolute zekerheid is er dus niet, wat het moeilijk maakt om deze methode in de praktijk toe te passen. Voorlopig wordt de werkwijze bijgevolg nog niet gebruikt door de politie of het gerecht. In gevangenissen wordt de methode wél al uitgetest op psychopaten, ontvoerders, pedofielen en terroristen.

Het bericht Onze neus verraadt écht of we liegen of niet verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels