HomeNieuwsBizarNieuwe voedingsdriehoek staat op zijn kop

Nieuwe voedingsdriehoek staat op zijn kop

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek gelanceerd. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld.

Complex, achterhaald en het zou zelfs foute informatie bevatten: de actieve voedingsdriehoek ligt al jaren onder vuur. En nu, op de twintigste verjaardag van het model, heeft het een welgekomen, ingrijpende update gekregen.

Voedingsdriehoek
Foto Gezond Leven

Hoe hoger, hoe beter

Voor het eerst houdt de nieuwe, simpelere driehoek ook rekening met de impact op het milieu. Nogal wiedes, de gezonde voedingsmiddelen die het milieu het minst belasten, krijgen de voorkeur.

Des te opvallender is dat de driehoek letterlijk op zijn kop gezet is. Helemaal bovenaan vind je de donkergroene balk, die gevuld is met groenten, fruit, volle granen en plantaardige olie. Voor het eerst worden tofoe, peulvruchten en noten hier ook expliciet afgebeeld. Het is eveneens aangeraden om voor voeding te kiezen die weinig of niet bewerkt is, zoals vers fruit in plaats van fruitsap, volkorenbrood in plaats van wit brood of volkorenpasta in plaats van gewone.

Vervolgens kan je je bord aanvullen met producten uit de lichtgroene zone. Dit zijn de dierlijke producten zoals vis, yoghurt, melk, gevogelte, kaas en eieren. Die producten moet je niet schrappen, maar die heb je ook niet elke dag nodig. In het oranje vlak staat dan weer de voeding die mogelijk slecht is voor je lichaam: rood vlees en boter.

Verbannen naar de rode bol

Opvallend genoeg zijn er ook enkele voedingsmiddelen verbannen uit de driehoek, naar een rode bol. Daarin zit onder meer koekjes, chips, chocolade, snoep, frisdrank en alcohol, maar ook zout, frieten en pizza. “We weten ook dat zij deel uitmaken van het leven van veel mensen. Maar we willen toch benadrukken dat ze de uitzondering vormen in plaats van de regel zoals nu soms het geval is”, vertelt Loes Neven van Gezondleven.be.

Extra bewegingsdriehoek

Een laatste nieuwigheid is dat de laag beweging een eigen, aparte driehoek heeft gekregen. Die draait rond het probleem van het zittend gat van de Vlaming. Elk halfuur even rechtstaan om bijvoorbeeld een glas water te halen is de boodschap. Daarnaast is het best dat je licht, matig en hoog intensief beweegt. Dat gaat dan respectievelijk de trap nemen, een wandeling maken of gaan sporten in de fitness.

Bewegingsdriehoek
Foto Gezond Leven

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels