Vind ons op

Zita

Bizar

Na avondklok: nu ook picknickverbod in Rome na incidenten met wilde zwijnen

Rome neemt extra maatregelen tegen wilde zwijnen nu de Afrikaanse varkenspest waargenomen is bij een overleden zwijn. Zo wordt picknicken onder meer verboden. Vorige week stelden lokale bewoners nog een avondklok in, nadat een zwijn op het hoofd van een vrouw was gaan zitten.

De Afrikaanse varkenspest is een dodelijk virus voor varkens en wilde zwijnen en verspreidt zich razendsnel. Het virus is niet schadelijk voor mensen. Het virus werd voor het eerst weer waargenomen bij een overleden wild zwijn in de regio. Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, neemt Rome enkele maatregelen, met name in het noordwesten van de hoofdstad, onder andere dichtbij Vaticaanstad.

Volgens de lokale boerenbond Coldiretti leven er 23.000 wilde zwijnen in en rond Rome.

Nieuwe maatregelen

Zo is picknicken verboden, worden vuilnisbakken afgesloten en is het verboden om de zwijnen te voederen of te benaderen. Mensen die in die regio’s gewandeld hebben in natuurparken of bij boerderijen moeten hun schoenen desinfecteren.

«Slachtplan»

Naast de varkenspest, zorgen de wilde zwijnen de laatste weken ook voor heel wat overlast in en rond Rome. De wilde zwijnen komen steeds dichterbij de lokale bevolking en vallen hen van tijd tot tijd aan. Een vrouw belandde afgelopen week nog in het ziekenhuis toen een zwijn op haar hoofd zat. In bepaalde districten in Rome wordt daarom aangeraden om vanaf 20 uur 30 ’s avonds niet meer buiten te komen.

De Italiaanse minister van Gezondheid, Roberto Speranza, wil de wildezwijnenpopulatie reduceren en sprak op de Italiaanse openbare omroep ‘Rai’ over een mogelijk «slachtplan» gezien de «noodsituatie».

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/na-avondklok-nu-ook-picknickverbod-rome-na-incidenten-met-wilde-zwijnen

Meer in Bizar

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top