HomeNieuwsBizarMoeite om iets te onthouden? Gewoon door je neus ademen.

Moeite om iets te onthouden? Gewoon door je neus ademen.

Met de blok die weldra in zicht komt, beginnen veel studenten zich stilletjesaan zorgen te maken. Heb evenwel geen stress, er is een oplossing ! Gewoon rustig ademen door uw neus en het komt in orde. 

Ademhaling door de neus kan namelijk de overdracht van ervaring naar langdurig geheugen verbeteren. Dat bleek uit een studie op menselijke volwassenen, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad JNeurosci. De bevindingen zijn deel van een groeiende bewijslast over de invloed van ademhaling op de menselijke perceptie en cognitieve vermogens.

Voortbouwend op eerder onderzoek bij dieren en mensen, vergeleken Zweedse en Nederlandse academici de effecten van neusademhaling en mondademhaling tijdens een consolidatieperiode van een uur nadat de deelnemers werden blootgesteld aan verschillende geuren. De proefpersonen wiens mond werd afgeplakt tijdens de consolidatieperiode, vertoonden een hogere geurherkenning dan bij diegene waar de neus werd afgeplakt.

Niet alleen herkenning, ook consolidatie

Hoewel deze studie de hersenactiviteit niet meet, suggereren de onderzoekers dat neusademhaling de communicatie tussen sensorische en geheugennetwerken kan vergemakkelijken, aangezien herinneringen opnieuw worden afgespeeld en versterkt tijdens consolidatie. De studie levert bewijs dat nasale respiratie, naast de effecten op geheugencodering en -herstel, ook geheugenconsolidering ondersteunt.

Het bericht Moeite om iets te onthouden? Gewoon door je neus ademen. verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels