HomeNieuwsBizar“Mens kan binnenkort 140 jaar oud worden”

“Mens kan binnenkort 140 jaar oud worden”

Een Israëlische wetenschapper gelooft dat in de toekomst meer en meer mensen ouder dan 100 zullen worden. “Het is mogelijk dat mensen de grens van 120 zullen overschrijden en zelfs 140 jaar oud zullen worden”, zegt Chaim Cohen.

Foto AFP

De oudste mens tot nu toe was de Franse Jeanne Calment, die 122 werd en in 1997 overleed. Sindsdien heeft geen enkel mens nog zo’n hoge leeftijd bereikt. Onderzoekers onder leiding van Jan Vijg van het Albert Einstein College of Medicine in New York concludeerden vorig jaar in een studie dat de levensduur van mensen een natuurlijke bovengrens heeft. De kans dat een mens ooit ouder dan 125 jaar wordt, is extreem laag, schreven ze in het tijdschrift ‘Nature’.

“Wél mogelijk”

Cohen, die werkt bij de universiteit van Bar Ilan onderzoek, ziet dat anders. “Als men het verouderingsproces zelf manipuleert, kan ook de maximale levensverwachting stijgen”, meent hij. Zijn onderzoek baseert zich op de studie van gegevens over menselijke sterfte van 1900 tot 2010, evenals experimenten met soorten zoals muizen, ratten en vliegen. Met veranderingen in voeding, genetische manipulatie en medicijnen is het mogelijk om de maximale levensduur met maximaal 30% te verlengen.

“De bevindingen leveren sterk bewijs dat vergelijkbare interventies bij mensen de gemiddelde en maximale levensverwachting significant zouden kunnen verhogen”, aldus de studie. “Als we het verouderingsproces direct aanpakken, zullen we de limiet van 120 overschrijden”, aldus nog Cohen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels