Vind ons op

Zita

Man heeft al 80 jaar haar niet gewassen of geknipt: “Als ik mijn haar knip, dan sterf ik” (video)

Bizar

Man heeft al 80 jaar haar niet gewassen of geknipt: “Als ik mijn haar knip, dan sterf ik” (video)

Een 92-jarige Vietnamese man leeft al bijna 80 jaar zonder zijn haar te knippen, te wassen of te kammen. De zo ontstane dreadlocks zijn ongeveer vijf meter lang. De motivatie om zijn kapsel ongemoeid te laten vindt de man in zijn geloof.

Het uitstel van kappersbezoeken zorgde tijdens de coronapiek voor een heleboel wilde manen, vogelnesten, ongewilde dreadlocks en andere vormen van harige uitspattingen. De coronakapsels zijn echter niets vergeleken met het haar van Nguyen Van Chien, een 92-jarige Vietnamees die zijn haar 80 jaar lang ongewassen, ongekamd en tevens zonder knipbeurt heeft gelaten. “Ik geloof dat als ik mijn haar knip, ik zal sterven. Ik durf er niets aan te veranderen, zelfs niet kammen”, zei Chien aan persagentschap Reuters.

Religieuze sekte

De reden voor zijn aparte haarstijl is Chiens geloof. Als aanhanger van ‘Dao Dua’, een in onbruik geraakte religieuze sekte die bovendien verbannen is in Vietnam, gelooft hij dat alles waarmee een persoon geboren wordt onaangeroerd moet worden gelaten. Dua wordt ook wel de ‘kokoksnootgodsdienst’ genoemd, omdat de stichter beweerde dat hij enkel overleefde op kokosnoten.

“Ik verzorg het alleen, bedek het met een sjaal om het droog en schoon te houden en er mooi uit te zien”, aldus de 92-jarige man in een dorpje op 80 kilometer van Ho Chi Minhstad. Hij ziet het als een roeping om zijn haar te laten groeien. De laatste keer dat hij het knipte, was toen hij 9 jaar oud was en nog naar school ging, waar hij verplicht was zijn kapsel te trimmen. Na het derde leerjaar stopte hij echter met school en besloot hij ook zijn haar nooit meer te knippen, te kammen of te wassen.

Hulp van zoon 

“Ik herinnerde me dat mijn haar zwart, dik en sterk was. Ik heb het gekamd, ontward om het glad te maken. Maar toen ik de roeping van de goddelijke kracht hoorde, wist ik meteen dat ik was gekozen”, aldus de man, die negen krachten en zeven goden aanbidt.

Chiens haren zijn intussen tot circa vijf meter lange dreadlocks verworden, iets wat volgens hemzelf in één nacht tijd gebeurde. “Ik raakte mijn haar aan en van de ene op de andere dag is het heel hard geworden. Het heeft zich aan mijn hoofd gehecht en is een ding op zichzelf geworden. “

Een van zijn vijf zonen, de 62-jarige Luom, helpt zijn vader om de gigantische lokken te onderhouden. Ook hij gelooft in het verband tussen haar en sterfelijkheid, nadat hij een man heeft zien overlijden nadat hij geprobeerd had zijn haar weer vast te maken met een touwtje. “Deze dingen zien er eenvoudig uit, maar ze zijn heilig”, besluit Luom.

Het bericht Man heeft al 80 jaar haar niet gewassen of geknipt: “Als ik mijn haar knip, dan sterf ik” (video) verscheen eerst op Metro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Bizar

To Top