HomeNieuwsBizarLazers moeten ruimteafval helpen opruimen

Lazers moeten ruimteafval helpen opruimen

De Chinese ruimtevaartorganisatie overweegt om lasers in te zetten om het ruimteafval in kleinere stukken op te breken. Uit de eerste berekeningen blijkt dat het alvast in theorie zou moeten lukken.

In de ruimte zweven talloze stukken ruimteafval, materiaal en brokstukken die achtergelaten zijn na vorige missies. Dat afval kan een ruimtemissie in gevaar brengen en daar willen de Chinezen iets aan doen. Een van de opties: lasers die de brokstukken in kleinere stukken opbreken.

De Chinese ruimtevaartingenieurs hebben een nota opgesteld. Daarin is sprake van lasers die in de ruimte worden gebracht en van daaruit het afval in het vizier zullen nemen. De resultaten van een simulatie zijn hoopvol en laten uitschijnen dat het mogelijk is om zo de ruimte rond de Aarde afvalvrij te maken, schrijft Newsweek.

“Een dodelijke waterval”

Lockheed Martin, de wapenfabrikant voor het Amerikaanse leger, waarschuwt al langer voor de rondvliegende brokstukken. Volgens hun gegevens vormen de gevaartes 200 keer per dag een bedreiging voor satellieten. Het Europese Ruimteagentschap noemde het afval eerder al een “dodelijke waterval”.

Toch staat niet iedereen te springen voor het idee van de Chinezen. Een Amerikaanse generaal waarschuwde vorig jaar voor de intenties van de grootmacht om wapens in de ruimte in te zetten. “Ze bouwen en testen wapens en houden het zelfs niet geheim. We kunnen dit niet toelaten”, stelde generaal John Hyten toen aan CNN.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels