HomeNieuwsBizarLAP. Muggen hebben een lievelingskleur en de reden waarom maakt hen er...

LAP. Muggen hebben een lievelingskleur en de reden waarom maakt hen er niet sympathieker op

Muggen mogen dan wel een cruciale rol innemen in ons ecosysteem, het zijn en blijven rotbeesten. Mocht je de gemiddelde Belg laten kiezen tussen nooit meer corona, of nooit meer muggen, dan kozen de meesten van hen allicht het laatste. Zeker nu uit nieuw onderzoek blijkt dat die verdomde bloedzuigers een lievelingskleur hebben, en die voorkeur nog grotere sadisten maakt van muggen.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington publiceerden hun studie in het tijdschrift Nature Communications. Ze wilden het gedrag van de Aedes Aegypti Mug bestuderen, de mug die dodelijke ziektes draagt, waaronder ook het Zika virus. Daardoor hoopten ze meer inzicht te krijgen in hun gedrag en hun aanvallen op de mens. Op die manieren hopen ze de miljoenen slachtoffers te kunnen helpen die lijden onder muggerelateerde ziektes. Een miljoen mensen sterft jaarlijks aan de gevolgen van een muggenbeet.

De wetenschappers observeerden hoe bepaalde geuren en kleuren muggen aantrokken. Door te kijken welke kleuren in kledij muggen aantrokken, konden ze geliefde en minder geliefde kleuren identificeren. Zo houden muggen heel erg van rood, oranje, zwart en cyaan. Ze zijn absoluut géén liefhebber van groen, paars, blauw en wit.

Bloedzuigers in hart en nieren

Maar waarom zijn muggen zo aangetrokken tot mensen die rood, oranje, zwart of cyaan dragen? Wel, muggen zouden geen muggen zijn, mocht dat niets te maken hebben hun voorkeur voor menselijk bloed. Die vier kleuren zijn namelijk zichtbaar op het huidoppervlak: «Ongeacht huidskleur of pigmentatie, heeft de menselijke huid een lagere piek in groene golflengtes», schreven de onderzoekers. Daarmee verwijzen ze naar kleuren met een kortere golflengte in het zichtbare kleurenspectrum: groen, blauw en violet.

Ze verkiezen dus duidelijk kleuren met langere golflengtes, zoals rood, oranje en geel. Of nog eenvoudiger gezegd in de studie: «De gevoeligheid van muggen voor de kleuren oranje en rood houdt verband met de sterke aantrekkingskracht van muggen op het kleurenspectrum van de menselijke huid.» Oranje en rood keren terug als kleur in de menselijk huid, en de sadistische insecten zijn tot niets, maar dan ook echt niets, meer aangetrokken dan tot het bloed van ons, simpele stervelingen.

Meer onderzoek is duidelijk nog nodig, maar het kan in ieder geval geen kwaad om deze zomer extra te investeren in blauwe, groene en paarse kleding. Het is maar een tip!

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/lap-muggen-hebben-een-lievelingskleur-en-de-reden-waarom-maakt-hen-er-niet-sympathieker-op

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels