HomeNieuwsBizarHackers kapen in grote aanval Twitter-accounts van celebs zoals Kanye West en...

Hackers kapen in grote aanval Twitter-accounts van celebs zoals Kanye West en Elon Musk

De Twitteraccounts van meerdere prominenten en grote bedrijven zijn enige tijd gekaapt geweest door oplichters. Er is om donaties in bitcoins gevraagd op de accounts van bedrijven als Apple en Uber en prominenten als rapper Kanye West, de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden en miljardairs Bill Gates, Michael Bloomberg, Jeff Bezos (Amazon) en Elon Musk (Tesla).

Cybercriminelen hebben een grootschalige aanval uitgevoerd op Twitter. Ze hackten de accounts van heel wat bekende namen en bedrijven en plaatste daarop oproepen om geld te doneren via bitcoins. Bij de gehackte profielen zitten onder meer die van rapper/producer Kanye West, Democratische presidentskandidaat Joe Biden en bekende zakenmensen zoals Bill Gates, Michael Bloomberg, Amazon-CEO Jeff Bezos en Elon Musk (Tesla). Ook de profielen van de bedrijven Apple en Uber werden gehackt.

Verdubbeling geld

In de berichten, die weer zijn verwijderd, stond dat mensen een half uur hadden om 1.000 dollar (ruim 876 euro) in bitcoins over te maken. Ze zouden dan 2.000 dollar ontvangen. Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn gedupeerd. Volgens persbureau Reuters blijkt uit openbare blockchain-gegevens dat de vermeende oplichters al meer dan 100.000 dollar, omgerekend zo’n 87.000 euro, aan cryptovaluta ontvingen. Blockchain is een collectief logboek dat onder meer wordt gebruikt voor virtueel geld.

Volgens Twitter hebben hackers ingebroken bij medewerkers die toegang hebben tot het “interne systeem” van het sociale mediaplatform. De inbrekers zouden die toegang hebben gebruikt om de controle over een aantal prominente, geverifieerde accounts te kapen. Bij dergelijke accounts, die onder meer door beroemdheden, journalisten, overheden en politici worden gebruikt, is door Twitter gecheckt wie de gebruiker is. “We onderzoeken welke andere kwaadaardige activiteiten ze mogelijk hebben uitgevoerd of tot welke informatie ze mogelijk toegang hebben gehad”, stelde het bedrijf in een verklaring over de hacks.

Twitter gooide een groot aantal accounts op slot vanwege de aanval en stelde voor een groot aantal gebruikers beperkingen in. In een verklaring stelt het bedrijf de toegang pas weer volledig te herstellen als dat veilig is. “Zware dag voor ons bij Twitter”, zei Twitter-baas Jack Dorsey in een tweet. “We voelen ons allemaal verschrikkelijk dat dit gebeurd is.”

Het bericht Hackers kapen in grote aanval Twitter-accounts van celebs zoals Kanye West en Elon Musk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels