HomeNieuwsBizarGoodyear stelt ‘levende’ autoband voor

Goodyear stelt ‘levende’ autoband voor

Op het autosalon van Genève heeft bandenfabrikant Goodyear een wel heel speciale autoband voorgesteld. Het model, de ‘Oxygene’, bestaat namelijk voor een groot deel uit levend mos. 

In Genève worden op het autosalon jaarlijks de meest futuristische ideeën op vlak van autotechnologie voorgesteld. En dat is dit jaar niet anders. De rubberproducent Goodyear kwam er dit jaar op de proppen met een band die als het ware ademt.

Meer zuurstof als het regent

De ‘Oxygene’ is een 3D-geprinte band die langs de buitenkant uit gerecycleerd rubber bestaat. Aan de binnenkant vind je levend mos dat via fotosynthese voor meer zuurstof in onze lucht moet zorgen.

Fotosynthese is het proces dat alle groene planten gebruiken om aan energie te komen. Ze halen CO2 uit de lucht en pompen zuurstof naar buiten. Hiervoor hebben ze ook water nodig. Dat zou de band halen uit het natte wegdek wanneer het regent.

Nooit meer lekke band

De energie die opgewekt wordt, gaat ook niet verloren. Onderzoekers hebben het mos namelijk ‘gehackt’ zodat die energie gebruikt kan worden voor communicatie met andere ‘slimme’ banden en om een lichtgevende strip op de band te doen gloeien.

Deze communicatie tussen verschillende autobanden zouden fabrikanten op lange termijn kunnen gebruiken om zelfrijdende auto’s veiliger te maken. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, kan je de band door zijn structuur ook nooit meer lek rijden.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels