HomeNieuwsBizarGeen ‘kalkoen’ of ‘fiasco’ meer: Turkije vraagt VN Engelse naam niet langer...

Geen ‘kalkoen’ of ‘fiasco’ meer: Turkije vraagt VN Engelse naam niet langer als «Turkey» te spellen

Turkije heeft de Verenigde Naties en andere internationale organisaties verzocht om de spelling van de Engelstalige naam van het land te veranderen van «Turkey» naar «Türkiye». Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag gezegd aan het staatspersbureau Anadolu.

Ankara stuurt dinsdag nog een officieel schrijven naar alle betrokken internationale partijen en verwacht dat de wijziging na deze week officieel wordt, aldus minister Çavuşoğlu. De VN zijn «klaar» voor de wijziging en Ankara zelf promoot de wijziging in zijn internationale correspondentie en buitenlandse verslaggeving, voegde minister Çavuşoğlu nog toe.

Fiasco

Het verzoek volgt op een decreet van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de aangepaste spelling onder meer in het Engels, Frans en Duits te gebruiken, bijvoorbeeld bij het labelen van exportproducten. De naam Türkiye «vertegenwoordigt en drukt de cultuur, de beschaving en de waarden van de Turkse natie op de beste manier uit», klonk het volgens Anadolu in dat decreet.

De staatsomroep TRT verwees toen naar het Engelse woord «turkey» dat zich laat vertalen als fiasco enerzijds en als kalkoen anderzijds.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/geen-kalkoen-fiasco-meer-turkije-vraagt-vn-engelse-naam-niet-langer-als-turkey-te-spellen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels