HomeNieuwsBizarFrans boek ‘Ik haat mannen’ ziet verkoopcijfers stijgen nadat regeringsadviseur het probeert...

Frans boek ‘Ik haat mannen’ ziet verkoopcijfers stijgen nadat regeringsadviseur het probeert te bannen

In Frankrijk is opschudding ontstaan over een feministisch pamflet. Het boek, getiteld ‘Ik haat mannen’, zet volgens een regeringsadviseur van het miniserie van gendergelijkheid aan tot haat. De man probeerde het werk van Pauline Harmange vervolgens te bannen, maar dat kwam als een boemerang terug: de verkoopcijfers van het boek zijn de hoogte in geschoten.

Schrijfster Pauline Harmanges ‘Moi les hommes, je les déteste’ – vertaald ‘Ik haat mannen’ – belooft na te gaan of vrouwen “een goeie reden hebben om mannen te haten”. Volgens de kleinschalige uitgever Monstrograph, is het een “feministisch en beeldenstormend boek” dat “mannenhaat verdedigt om zo het feministische sisterhood (zusterschap) ruimte te geven”. Maar volgens Ralph Zurmély, Frans regeringsadviseur voor het ministerie van gendergelijkheid, is “aanzetting tot haat op de grond van gender een criminele overtreding”.

Bedreigingen

Zurmély noemt het boek “een ode aan de mannenhaat” en vroeg uitgever Monstrograph in een email, die het Franse Mediapart kon inkijken, om het boek uit publicatie te halen. Anders zou er wel eens een strafrechtelijke vervolging kunnen volgen, zo dreigde de regeringsadviseur. Volgens Zumérly zou de uitgever “direct medeplichtig zijn aan de overtreding”.

Maar zijn actie had het tegenovergestelde effect. Het boek mag dan wel voorlopig uit de rekken gehaald zijn, maar enkel omdat ze de vraag ernaar niet meer kunnen bijhouden. Het initiële plan van de uitgever was om slechts 400 exemplaren van het in augustus gepubliceerde pamflet te printen. Nu zijn alle eerste drie edities van het werk al uitverkocht – met meer dan 2.500 exemplaren binnen twee weken na publicatie. Een grotere uitgever, die tot nog toe onbekend blijft, zou het succesvolle boek nu overnemen.

Het Franse ministerie van gendergelijkheid heeft intussen afstand genomen van de bedreigende taal van Zumérly, stellende dat het “een persoonlijk initiatief, volledig onafhankelijk van het ministerie” betreft.

“Zet niet aan tot haat”

Monstrograph benadrukte in Franse media dat de boek niet aanzet tot haat. “De titel is provocatief, maar dient het doel. Het is een uitnodiging om zichzelf niet te dwingen met mannen te associëren of met hen om te gaan. De auteur zet nooit aan tot geweld”, aldus de redacteur van het boek.

Volgens schrijfster Pauline Harmange, een 25-jarige activiste uit Lille, is het boek “een uitnodiging voor vrouwen om anders te leven en minder rekening te houden met de vaak niet gesteunde meningen van mannen”. “Het is een uitnodiging om het gezegde ‘beter alleen dan in slecht gezelschap’ serieus te nemen en om de kracht van vrouwelijke relaties vol wederkerigheid, vriendelijkheid en kracht terug te ontdekken.”

Dat regeringsadviseur Zurmély haar boek wil bannen, vindt ze onrustwekkend. “Een staatsambtenaar die zich in een machtscrisis bevindt door een boek van 80 pagina’s dat in 400 exemplaren is uitgegeven, dat vind ik erg problematisch”, besluit ze.

Het bericht Frans boek ‘Ik haat mannen’ ziet verkoopcijfers stijgen nadat regeringsadviseur het probeert te bannen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels