HomeNieuwsBizarFlorida wil praten over menstruatie verbieden op school

Florida wil praten over menstruatie verbieden op school

De Amerikaanse Florida overweegt om praten over menstruatie te verbieden voor de zesde graad (11-12 jaar). Het voorstel past in het rechts-conservatieve beleid die doorgevoerd wordt onder het bewind van de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis, de grootste uitdager van Donald Trump voor de presidentsverkiezingen in 2024.

Er waait een nieuwe radicaal rechtse wind door de Amerikaanse staat Florida. De afgelopen weken kwam de meerderheid onder gouverneur Ron DeSantis met een reeks opvallende wetsvoorstellen die de rechten van de LGBTQ-gemeenschap aan banden wil leggen. Veel wetten kaderen binnen de ‘Don’t Say Gay’-wetten, die onderwijs over LGBTQ-onderwerpen beperken. Maar ook andere onderwerpen die DeSantis als «woke» bestempelt, worden in het vizier genomen. Zo is het verboden in Florida om te praten over seksuele identiteit en gender onder de 15 jaar en mag slavernij op school pas aan bod komen vanaf 14 jaar.

Seksuele opvoeding beteugeld

Het meeste recente voorstel van Republikein Stan McClain wil het nu ook onmogelijk maken om les te geven aan kinderen onder de 12 jaar over menstruatie. Pas vanaf na de zesde graad, dat wil zeggen kinderen tussen 12 en 18 jaar, zou onderwijs toegestaan zijn over «verworven immuundeficiënties, seksueel overdraagbare aandoeningen of gezondheidsonderwijs». Daaronder valt ook onderwijs over de menstruele cyclus. Meisjes krijgen doorgaans hun maandstonden voor het eerst wanneer ze tussen de 10 of 15 jaar oud zijn.

Kritiek

«Dus als meisjes hun eerste menstruele cyclus ervaren in de vijfde of vierde graad, zal het dan verboden zijn om erover te praten met hen omdat ze nog niet in de zesde graad zitten?», vroeg de democratische state representative Ashley Gantt. «Inderdaad», bevestigde McClain.

Instagram Cp4xOrnPXkD


Het voorstel lokt veel kritiek uit, van onder meer non-profitorganisatie Planned Parenthood die het een «absurd» voorstel noemt die een «beperkt en binair beeld van seks» geeft. Zij waarschuwen dat de controle over seksuele opvoeding op school volledig in handen dreigt te komen van de staat.

Uitdager Trump

De gouverneur van Florida Ron DeSantis wordt aan Republikeinse zijde gezien als de grootste uitdager van Donald Trump in de verkiezingen van 2024. De 44-jarige rechts-populistische republikein staat vooral bekend voor zijn antiwokestandpunten. Recent ontzegde hij nog de toegang voor minderjarigen tot hormoontherapie.

Zuma Press / B. Cahn

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/wereld/florida-wil-praten-over-menstruatie-verbieden-op-school

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels