HomeNieuwsBizarEen werknemer die zich goed in zijn vel voelt, presteert beter

Een werknemer die zich goed in zijn vel voelt, presteert beter

Zowel privé- als overheidsorganisaties nemen steeds meer initiatief om het welzijn van hun werknemers te verbeteren. Een werknemer die zich goed in zijn vel voelt, zal ook beter presteren, wat een win-winsituatie creëert.

Gwendolien Vanderschaeghe is Health & Safety Specialist bij Health4Rail, onderdeel van HR Rail. In opdracht van NMBS start ze projecten op die het welzijn van de medewerkers verhogen. Health en Safety zijn voor HR Rail en NMBS dan ook topprioriteiten. “Health4Rail begeleidt verschillende multidisciplinaire werkgroepen (leidinggevenden, werknemersvertegenwoordigers, personeelsdienst, arbeidsgeneesheren…) om een actieplan op maat uit te werken. De input van zo’n werkgroep bestaat meestal uit cijfer- en belevingsgegevens, verzameld bij de specifieke doelgroep. Eén van onze trajectbegeleidingen vond plaats in de tractiewerkplaats van Hasselt, waar enkele succesvolle acties uit zijn voortgekomen. Dit resultaat was enkel mogelijk door de gedrevenheid van de werkgroep.”

Groene fiches

“Een voorbeeld van een geslaagde actie is de ‘groene fiche’ die gebruikt wordt om verbetervoorstellen voor specifieke werkposten of -situaties naar voor te schuiven. De opvolging van deze fiches wordt visueel zichtbaar gemaakt op een white board in de werkplaats zelf. Medewerkers vinden dit zeer positief. Zo weten ze welk voorstel op welk moment wordt uitgevoerd.”

Fietskaravaan

“Ook de fietskaravaan viel in de smaak bij de medewerkers. De werkgroepleden hadden contact opgenomen met de provincie Limburg die pendelfietsen ter beschikking heeft gesteld. Deze actie kwam tegemoet aan twee vragen: een gemakkelijkere woon-werkverplaatsing en meer beweging.”

Gwendolien doet haar job heel graag, al is zorgen voor collega’s niet altijd gemakkelijk. “Een fitness of een zwembad zijn natuurlijk heel mooie voorstellen, maar niet haalbaar in de praktijk. Uit dromerige ideeën kan je wel de noden achterhalen. Zo maak je je collega’s toch nog blij met, bijvoorbeeld, een deugddoende sportnamiddag.”

Het bericht Een werknemer die zich goed in zijn vel voelt, presteert beter verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels