HomeNieuwsBizarDe scheten van je lief zijn goed voor je hart

De scheten van je lief zijn goed voor je hart

De volgende keer dat je lief een stinkbom afsteekt onder de lakens, prijs je dan gelukkig. Volgens een Brits onderzoek helpt een specifiek gas in de scheten tegen onder meer hartfalen en dementie.

Scheten stinken, dat weten we allemaal. Hun walgelijke geur wordt veroorzaakt door waterstofsulfide, dat ook rotte eieren een slechte repuatie heeft gegeven. Uit een onderzoek van de universiteit van het Britse Exeter blijkt nu dat het gas onze cellen van energie voorziet. Zo verkleint het de kans op een hartaanval, beroerte, kanker en dementie, klinkt het.

Waterstofsulfide wordt aangemaakt door ons lichaam. Vooral als we ziek zijn komt het van pas, omdat het de mitochondria – de motoren van onze cellen – in gang houdt. Zonder het gas zouden onze lichaamscellen afsterven en zouden we niet meer in staat zijn om ziektes te bestrijden.

Herstel van beschadigde motoren

De wetenschappers zijn erin geslaagd om de stof te bundelen in een mengsel dat de concentratie waterstofsulfide in ons lichaam optimaliseert. Ze geloven dat hun middel in staat is om schade aan de mitochondria in de cellen te herstellen. Dat zou een belangrijke stap zijn in de strijd tegen aandoeningen zoals beroertes, hartfalen en diabetes.

“Hoewel we waterstofsulfide kennen als het walgelijke gas in rotte eieren en flatulentie, is het ook een van onze natuurlijke motoren”, stelt dr. Mark Wood van het departement Biowetenschappen aan de NYPost. “Het kan een vitale rol gaan spelen in de toekomstige behandelingen van verschillende ziektes.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels