HomeNieuwsBizarDe nieuwe hoogste tropenboom ter wereld is 100 meter groot

De nieuwe hoogste tropenboom ter wereld is 100 meter groot

Een team van wetenschappers heeft een potentiële kandidaat voor ’s werelds hoogste boom beklommen in Borneo in Maleisië. Met een hoogte van 100,8 meter is de reusachtige boom even lang als een voetbalveld. De opvallend grote gele merantiboom is ook direct ’s werelds hoogste bekende bloeiende plant. 

De laatste paar jaar zijn er uitzonderlijk lange gele merantibomen ontdekt. Die groeien in Sabah, een Maleisische staat op het eiland Borneo. De plek beschermt de iconische en bedreigde orang-oetang, luipaarden en bosolifanten, maar blijkt ook onderdak te bieden aan de hoogste tropische bomen ter wereld.

Deze uitzonderlijk lange bomen werden gespot door het bos vanuit een vliegtuig te scannen. Maar wanneer laserscanning een uitzonderlijk hoge boom onthult, wordt het bewijs van de werkelijke hoogte op een opmerkelijk low-tech manier verzameld: iemand klimt de boom in met een meetlint. (lees hieronder verder)

Niet geslapen

“Toen ik voor het eerst hoorde over de nieuwe boom, was ik nerveus om hem te beklimmen. Het vliegtuig schatte de nieuwe boom op 325 voet (99 meter) en ik schatte hem op 377 voet (115 meter) met een laser van beneden aan de boom. Dus voordat ik het beklom, wist ik dat het ergens tussen die twee metingen lag”, zegt klimmer Unding Jami die de boom beklom aan National Geographic. Na een tocht van enkele uren naar de kruin  meette Jami de 100,8 meter af.

“Ik was bang, maar eerlijk gezegd was het uitzicht vanaf de top ongelooflijk.” gaat Jami verder. “Het was heel, heel, heel erg indrukwekkend. Nadat we hadden gemeten, kon ik de hele nacht niet slapen.” Volgens het team van wetenschappers is het mogelijk dat er nog grotere exemplaren zich verschuilen in de tropische wouden van Borneo.

Het bericht De nieuwe hoogste tropenboom ter wereld is 100 meter groot verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels