Vind ons op

Zita

China censureert de letter ‘n’ op het internet

Bizar

China censureert de letter ‘n’ op het internet

In een poging om kritische meningen over het huidige beleid de mond te snoeren, heeft de Chinese regering onder andere de letter ‘n’ van het internet in het land verwijderd. De letter zou namelijk kunnen staan voor het getal ‘meer dan twee’. Dat kan dan weer verwijzen naar de extra termijnen die de Chinese premier Xi Jinping aan de macht wil blijven.

In China houdt de regering al langer het internet in een houtgreep. Recent heeft het nieuwe uitdrukkingen, woorden en zelfs letters gecensureerd. Onder andere ‘onsterfelijkheid’, ‘schaamteloos’, ‘niet mee eens’ en ‘n’ worden nu automatisch verwijderd. Daarmee hoopt het regime de kritiek tegen premier Xi Jinping in de kiem te smoren.

Vorige week werd een wet goedgekeurd waardoor de leider in theorie levenslang aan de macht zou kunnen blijven. Voordien mocht een Chinese premier maar twee termijnen aanblijven. Die restricties gelden nu niet meer, maar daar komt heel wat kritiek op, ook van binnen de landsgrenzen.

Op de zwarte lijst

De letter ‘n’ zou daar, volgens de regering, een rol in kunnen spelen. ‘N’ zou gebruikt kunnen worden om ‘meer dan twee’ aan te duiden. Zoals in ’n termijnen aan de macht’. Daardoor kwam het op de zwarte lijst te staan.

“De letter is het slachtoffer geworden van een overhaaste beslissing”, stelt Charlie Smith aan The Guardian. Hij startte GreatFire.org op, een organisatie die de Chinezen helpt om de censuur op het internet te omzeilen. “Ze vreesden waarschijnlijk dat de letter een gevoelige betekenis zou krijgen.”

Meer in Bizar

To Top