HomeNieuwsBizarCafé onder vuur nadat ze gratis «borrelplank» aanbieden aan bezoekers van Anne...

Café onder vuur nadat ze gratis «borrelplank» aanbieden aan bezoekers van Anne Frank Huis: «Zeer ongepast»

De Nationale Postcodeloterij van Nederland en het café van het Anne Frank Huis liggen onder vuur. Zij organiseerden samen een actie waarbij bezoekers van het museum voor het Joodse meisje een «gratis borrelplank» krijgen om bij «na te praten» en «te reflecteren». «De borrelplank compleet misgeslagen», reageert iemand op Twitter.

Een actie van het Anne Frank Huis in Nederland deed heel wat stof opwaaien. De bal ging aan het rollen toen een journalist van De Correspondent een opmerkelijke flyer van het museum deelde op Twitter: «Een bezoek aan het Anne Frank Huis is altijd indrukwekkend. Het inpandige museumcafé nodigt uit tot napraten en reflectie. Van 24 oktober tot en met 15 december 2023 ontvang je hier tussen 16.00 en 19.30 uur een gratis borrelplank t.w.v. €7,50.»

«Smakeloos»

Aanvankelijk werd nog getwijfeld of het om een grap ging, maar al snel bleek dat het menens was. «Smakeloos, wie bedenkt zoiets?», reageert iemand op Twitter. «Jezus wat slecht is dit», zegt iemand anders. Veel Twitteraars verwijzen ook naar de ophef van eind december, toen een Amsterdamse serviesfabriek kommetjes uitbracht met een vrolijke Anne Frank erop getekend: «Dit is erger dan de mok.»

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is niet opgezet met de gratis snacks en noemt de actie in metronieuws «heel onhandig», «ongevoelig» en «zeer ongepast»: «Deze actie strookt niet met het droevige verhaal dat verteld wordt in het Anne Frank Huis», reageert een woordvoerder. «De combinatie van het museum met de borrelplank is pijnlijk.»

Actie stopgezet

Intussen hebben de Postcodeloterij en het Anne Frank Huis beslist om de actie terug te draaien. Ze begrijpen de kritiek. «Deze aanbieding is opgesteld door het Anne Frank Huis en de Voordeelgids is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij», reageert een woordvoerder van de Postcodeloterij aan metronieuws. «De woordkeuze is ongelukkig en de aanbieding had zo niet in de Voordeelgids mogen komen.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/cafe-onder-vuur-nadat-ze-gratis-borrelplank-aanbieden-aan-bezoekers-van-anne-frank-huis-zeer-ongepast

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels