Vind ons op

Zita

Bizar

Bizar. Zweden bestrijdt bosbranden met een bom

De wereld kreunt onder een hittegolf en in het ergste geval starten er bosbranden die maar moeilijk onder controle te houden zijn. In Zweden hebben ze een inventieve manier gevonden om er mee om te gaan: een gevechtsvliegtuig gooit een bom op de vlammen.

Net zoals in Griekenland kampt Zweden al enkele weken met felle bosbranden. De temperaturen in juli zijn dan ook nog nooit zo warm geweest in 260 jaar. Wat de situatie nog extra moeilijk maakt, is dat er in een gebied branden zijn waar het leger schietoefeningen houdt. Daar ligt extra veel onontplofte munitie en het is moeilijk te bereiken.

Bom gooien 

Nadat ze al alles hadden geprobeerd, heeft de brandweer nu besloten om een bom op het gebied te gooien. Door de ontploffing zou de zuurstof uit de lucht gehaald worden en kan er geen brandstof meer aangemaakt worden voor nieuwe branden. “We konden het proberen omdat het gebied een afgesloten schietterrein is”, aldus Johan Szymanski die brandweer- en hulpverleningsploeg van het leger coördineert.

550 kilometer per uur 

De bom werd gedropt op 3.000 meter hoogte en haalde een snelheid van 550 kilometer per uur. Gelukkig voor het leger, kon ze ook haar doel met een meter verschil bereiken. Volgens de eerste vaststellingen werd het vuur op 100 meter van het doelwit gedoofd.

Het bericht Bizar. Zweden bestrijdt bosbranden met een bom verscheen eerst op Metro.

Meer in Bizar

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top